Калфин: Плевнелиев е неизбираем. Чест му прави, че се оттегли

Бившият министър заяви, че поръчката за коли не била скандална, но че и той би я спрял

OFFNews 30 май 2016 в 08:45 6318 12

Ивайло Калфин, Зорница Русинова

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров, архив

Бившият министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и наследилата го на поста Зорница Русинова

"Чест му прави, че се оттегли. Той става жертва на спекулации, понякога комични - да го издигат, без да го питат. Той е неизбираем. На България е необходим различен президент."

Така подалият оставка като вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин (АБВ) коментира решението на държавния глава Росен Плевнелиев да не участва в следващите президентски избори. В същото време, Калфин отклони въпросите дали той самият е потенциална кандидатура или пък дали такава е лидерът на партията му и президент два мандата Георги Първанов.

"Абсолютно различни са двете теми - за напускането ми и за президентските избори", каза Калфин и подчерта, че кандидатът за предидент трябва да обедини партиите вляво, а не всяка да издигне свой. За съжаление, каза Калфин, липсва диалог с БСП по този въпрос. "Новото ръководство продължи старата реторика - АБВ отново се оказа враг №1", каза Калфин.

За оттеглянето си той заяви, че е имал добър диалог с колегите си в кабинета и с премиера Борисов, но че се е съобразявал напълно с позицията на АБВ. А оценката на партията е била, че има забавяне на реформите в редица области.

Калфин се изказа ласкаво за наследилата го на поста социален министър Зорница Русинова, като каза, че тя има дълъг опит в министерството и че двамата са работили много добре.

Той беше категоричен, че поръчката за нови автомобили на министерството, чиито условия предопределят кой ще е победителят, не била скандална, а медиите реагирали срещу нея "заради интересите на една-две фирми". "Това не е сериозно - да се говори за луксозни коли, каза Калфин и все как призна, че на мястото на Русинова и той би постъпил като нея и би спрял поръчката, за да "започна начисто".

Все пак бившият министър си пожела: "Дано този път медиите, някои медии не се поддават на корпоративни внушения".

Не ставало въпрос за луксозни автомобили, а за коли, които да заменят сега използваните от служителите на МТСП стари Опел-и на по 200 000 км, които били непрекъснато в сервизите. "Абсолютно невярно е, че са обявени, за да ги спечели един човек - при първото обявяване на поръчката можеха да участват пет марки, при второто - 10", каза Калфин.

Обществената поръчка за коли за министерството беше спряна през март, след като дискриминационните ѝ условия предизвикаха възмущение. След това тя беше пусната отново, като новият търг бе почти идентичен със стария, но дискриминационните условия, които уреждаха търга за предизвестен победител, бяха замаскирани в критериите за оценка.

Това далеч не е първата обществена поръчка с предизвестен победител. Земеделският министър Десислава Танева пусна обществена поръчка за джипове за по 200 000 лева, която беше спечелена от неин съученик, за да вози в тях шейхове. От OFFNews попитахме колко шейха са се возили досега в джиповете, но се оказа, че това е тайна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

24

El Commandante

30.05 2016 в 14:28

"То пък ти си много избираем."

А така!
Кажи му: ти па си мноо убав, да си знае местото!

12019

21

the cowboy

30.05 2016 в 12:41

А този от кого загуби на кандидат-президентските избори, че вече не помня?! ;)

 
X

Подкастът на OFFNews