Кадиев: БСП иска да ме изключи заради законопроекта за майчиния език

От ПГ на социалистите отричат: Имаше спор, но не сме обсъждали подобно предложение

Ива Оприкова 27 май 2015 в 09:52 5339 10

Снимка БГНЕС

Депутатът от БСП Георги Кадиев подготвя законопроект за промени в Изборния кодекс, с който да се разреши предизборната агитация на майчин език. Готвената промяна предизвикала гнева на ПГ на социалистите. "Стигна се дори до предложение за изключването ми", коментира социалистът.

Кадиев е категоричен, че след като агитацията на майчин език е разрешена във всички държави от ЕС, у нас със забараната й се дава кауза на ДПС.

"Не аз съм проблемът на БСП. Ако в крайна сметка решението е да ме изключат от групата, същият ден подавам заявление за излизане от парламента и да влиза следващият. БСП няма да загуби депутат, спокойно. Въпреки че бях избран с преференциалните гласове на 5 921 българи, въпреки че те поискаха да съм алтернатива на статуквото в БСП, все пак те гласуваха за мен като представител на БСП. И нямам никакво намерение да топля стол като независим депутат. Затова го казвам тук, за да е публично и ясно", коментира социалистът в социалната мрежа.

Най-важното е същността на въпроса - какво мисли ръководството на БСП относно агитация на чужд език.
Отговорът бе, че има позиция на БСП от 1995 (!), според която агитацията се води на български с право на превод на друг език, подчертава червеният опозиционер.

"Позицията може да е била правилна 1995 г., но напълно архаична през 2015. Тогава, най-малкото, не бяхме в ЕС. На последните местни избори в Габрово примерно имаше англичани, кандидати за общински съветници. Да агитират на български? Всеки гражданин на ЕС може да е кандидат за евродепутат от България. Ще агитира на български? Мартин Шулц на предизборен митинг на БСП или Джозеф Дол на ГЕРБ - какво правим?
Продължавам да считам, че това е изкуствен проблем. Нали никой не мисли сериозно, че Местан ще говори на български в турско село в Кърджалийско, и някой ще превежда на турски край него? То ще е като филм на Фелини... Глупаво е той да агитира на своя език, ние да му подаряваме кауза, да го глобяваме до безкрай и накрая да стане дявол знае какво", посочва депутатът. 

"Работа на всеки политик е да предвижда потенциални конфликтни точки и да ги решава превантивно. Това е малък проблем, но от него може да стане голяма беля. И затова е въпрос на националната ни сигурност.
Знам, че е непопулярен въпрос. Знам, че по-лесно е да го заметем под килима и ако може да се реши от само себе си. Но знам и че ПФ са предложили затвор до 3 години, с промени в Изборния кодекс, внесени в парламента на 8 април 2015. Нали си представяте какво ще стане и докъде могат да ескалират нещата? Затова искам да говорим за тези неща. Да даваме права, но да искаме и задължения - задължително образование, задължително изучаване на български, участие на пазара на труда и т.н. Всяка политическа партия има своите задължения по тези въпроси", коментира социалистът.

От БСП отказват да подкрепят законодателната инициатива на социалиста, въпреки призива му всеки един от 240-те депутати от всички парламентарни групи да гласуват промяната по съвест.

Социалистите признават, че на заседание на ПГ е имало спор и критики към начина, по който Кадиев е обявил законодателните си намерения, но никой не е искал изключването от групата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!