Кабинетът прие Националната здравна карта, има недостиг на джипита и медицински сестри

OFFNews 23 март 2016 в 15:54 4255 0

Министерският съвет прие Националната здравна карта. За създаване на такава се говори от 2003 г. В нея ще е включен анализ на досега на всеки пациент със здравната система през последните три години, какъвто до момента не е правен. 

Това обяви здравният министър Петър Москов. 

Целта е показателите да се приближат до европейските такива. Това беше и предварителното условие за получаване на европейски пари за здравеопазване, допълни Москов. 

Националната здравна карта определя какъв е необходимият брой болнични легла. На базата на това Здравната каса вече ще може да избира с кои болници да сключва договори.

Болничните легла са с 3000 повече от необходимото, става ясно от Националната здравна карта - в момента те са 38 284 при установена необходимост от 35 855 легла - 4,9 на 1000 души. 

Анализът показва недостиг на педиатрични легла, относително оптимална осигуреност с интензивни и акушеро-гинекологични легла и излишък на терапевтични и хирургични легла. 

Част от излишните легла обаче няма да бъдат закрити, а вместо това ще бъдат преобразувани в легла за продължаващо лечение.

За дългосрочни грижи и продължително лечение са планирани 6588, което надвишава сега съществуващите. 

Според Националната здравна карта не достигат над 470 лични лекари. Планирани са за първи път и потребностите от медицински сестри - 10 805. 

Лекари вече се обявиха против евентуалното съкращаване на легла в болниците. Здравният министър обаче увери, че болници няма да се закриват. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови