Кабинетът очаква Георгиева да се превърне във водещ кандидат за генсек на ООН

OFFNews 28 септември 2016 в 13:30 3320 3

Кабинетът очаква Георгиева да се превърне във водещ кандидат за генсек на ООН

Бокова се представи най-добре сред участващите жени-кандидати, но на последните неформални гласувания тя получи голям брой обезкуражителни гласове и брой подкрепи под изискващия се електорален минимум от 9 гласа, което ограничава шансовете й за избиране. Това налага да се потърси алтернативен подход в лицето на нова българска кандидатура, която да е в състояние успешно да се включи в надпреварата и в оставащото кратко време да се превърне във водещ кандидат. 

Това се посочва в решението на правителството, което в сряда смени българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Министерският съвет прие решение за издигане кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН с мандат от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г. С решението се отменя решението от 19 юни 2014 г. за издигане на кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Кристалина Георгиева е признат световен авторитет в областта на международното сътрудничество и хуманитарните въпроси, които се очертават като водещо направление в работата на ООН, особено в условията на продължителните и тежки хуманитарни кризи, породили широкомащабни миграционни и бежански вълни. Като заместник-председател на ЕК, отговарящ за ресор „Бюджет и човешки ресурси“, Георгиева има ключова роля за реализирането на политиките на ЕС и за реформиране и оптимизиране на човешките ресурси, се посочва в решението.

Широката подкрепа и контакти в международен план, с които се ползва Георгиева, предоставят възможност с издигането на нейната кандидатура българската страна да направи сериозен опит за консолидиране на Източноевропейската регионална група.
Правителството възложи на министъра на външните работи да координира кампанията за осигуряване на подкрепа за българската кандидатура сред държавите-членки на ООН, се казва още в текста на решението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8359

3

ОФчар

28.09 2016 в 20:13

Със сигурност ще е по-водещ от срамната комунистка.

29217

1

Лопе де Вега

28.09 2016 в 13:46

Кабинетът се надява... Надай се Калинке, бачо ти Кольо да дойде! Има такава народна песен. Та и наште умни глави се надат. Ако няма страх от Б-га, поне малко срам от хората. Такива долни интриги се правят почти навсякъде, но не така предизвикателно, пред очите на всички заинтересовани. Еми срамота е!

Поздрав!