КС гледа делото за законността на комисията "Плевнелиев"

Offnews 28 октомври 2014 в 16:50 2008 1

На 4 ноември Конституционният съд ще проведе заседание по делото, с което депутати от ГЕРБ поискаха да бъде обявена за противоконституционна анкетната комисия за срещите на президента Росен Плевнелиев с шефове на електроразпределителните дружества.

Комисията беше създадена в мандата на правителството на Пламен Орешарски и беше оглавена от Магдалена Ташева от "Атака". "Против" идеята за комисията гласуваха 69-има депутати от ГЕРБ и един от ДПС. Депутатите на Борисов внесоха искането в съда през месец май. 

Според подателите на искането, въпреки че в решението за комисията не се споменава името на държавния глава, един от поводите за създаването ѝ е негова среща с шефа на EVN - Щефан Шишковиц, на 20 март във Виена по време на посещението си в австрийската столица.

Като доказателство за това депутатите на Борисов посочват изявлението на Магдалена Ташева, в което тя индиректно признава какви са целите на комисията.

В искането им се посочва още, че върху президента не може да се упражнява парламентарен контрол, с което Народното събрание е надхвърлило правомощията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови