Извеждат принудително бивш зам.-министър от ведомствено жилище

Ива Оприкова 07 януари 2015 в 17:35 10848 8

Сабрие Сапунджиева

Бившият зам.-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева може да бъде изведена принудително от ведомственото си жилище в кв. "Витоша" в София, в което живее от 2002 г.

В Министерството на правосъдието в момента се подготвя искане до областния управител на София за провеждане на процедура за принудителното й извеждане, пояснява настоящият заместник-министър на правосъдието Андрей Янкулов пред "Правен свят".

Средствата за ремонт на апартамента, в който е настанена Сапунджиева, в размер на 46 хил.лв. показва, че извършената дейност далеч надхвърля представите за спешен и козметичен ремонт, за какъвто е бил представен и е дело на "Фонд Затворно дело". 

В апартамента са били положени 150 метра кабел, монтирани са 68 контакта, подменени са 15 кв.м дограма (шесткамерна с външни щори), изшкуркани и лакирани са 66 кв.м гардероби, поставени са 60 кв.м ново паркетно дюшеме (145 лева на кв.м с монтажа) и още три страници описание на извършената дейност. 

От фонда обясниха тогава, че Сабрие Сапунджиева лично е определила обема на извършените дейности. Тя пък коментира пред изданието, че жилището било разбито, прозорците се завинтвали с болтове, защото дограмата била много стара, а единственото ѝ изискване било за контакти на всяка стена. След ремонта тя поиска и да купи апартамента на пазарна цена, защото нямала свой.

"Аз чакам след изборите, като обявят конкурси, да се явя, за да мога да остана в това жилище. Където и да обявят конкурс, ще кандидатствам, за да мога да остана в това жилище. Не заслужавам да ме изгонят", коментира тогава кадърът за всякакви постове на ДПС Сабрие Сапунджиева.

След запитването на "Правен свят", зам-министър Янкулов отговори, че проверка е направена и в резултат на нея са констатирани данни за извършено нарушение – неправомерно разходване на средства от бюджета на държавно предприятие "Фонд Затворно дело".

Министерството е изпратило и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с молба да извърши проверка – доколко тези данни осъществяват престъпление. От прокуратурата отговориха, че сигналът е срещу Зинаида Златанова, която тогава е била министър и на 17 декември е назначена проверка, която се извършва в 4 РУП.

Междувременно, от МП са направили няколко опита да връчат на Сапунджиева покана за доброволно освобождаване на ползваното жилище, но безуспешно.

"Поради невъзможност такава покана да ѝ бъде връчена лично, тя е била връчена с нотариална покана, с която ѝ е даден едномесечен срок за освобождаване на имота. Този срок е изтекъл на 3 януари 2015 г. и тъй като г-жа Сапунджиева не се е явила в сградата на МП, в момента се подготвя искане до областния управител на София за провеждане на процедура по принудителното ѝ извеждане от имота", разкри Андрей Янкулов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови