Изненадващо увеличиха държавния дълг с още 50 млн. евро

OFFNews 20 ноември 2015 в 21:14 8438 21

Министерството на финансите увеличи държавния дълг с още 50 млн. лева, след като преотвори емисия 20-годишни еврооблигации с падеж 26 март 2035 г.

Емисията е извършена на външен пазар чрез борсата в Люксембург и не бе обявена от предварителния календар на Министерството на финансите.

Така общият обем на книжата в обращение достигна 900 млн. евро, съобщиха от финансовото министерство. 

Доходността по преотварянето в размер на 3,987% е съпоставима с доходността на емитираните на 29 октомври от Румъния 20-годишни еврооблигации (3,93%), допълниха от министерството. 

Дълговата операция e осъществена в съответствие с документацията по ратифицираната Глобална средносрочна програма за емитиране на облигации на международните капиталови пазари и е в рамките на утвърдения в Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. лимит за държавен дълг, уточниха оттам.

От ведомството са категорични, че характерът на сделката не предполага нейното предварително публично анонсиране, a е в следствие на заявен интерес от страна на глобален инвеститор да придобие книжа от облигациите чрез избран от него дилър в условия на конфиденциалност до сетълмента по сделката.

Финансовото министерство посочва, че постигнатата доходност по преотварянето, осъществено на 13 ноември 2015 г., е 3.987% и е съпоставима с доходността на емитираните на 29 октомври 2015 г. от Румъния 20-годишни еврооблигации (3,93%), които притежават инвестиционен кредитен рейтинг от Moody’s, Standard & Poor’s и Fitch.

Спредът спрямо осреднения лихвен суап е 250 б.т. Присъдените кредитни рейтинги на новоемитираните книжа от агенциите за кредитен рейтинг, с които държавата има договорни отношения, са идентични с тези на държавата - Moody’s Baa2, Standard & Poor’s BB+ и Fitch BBB-.

В средата на март България пусна 7-годишни облигации със съвкупна номинална стойност 1,25 млрд. евро, 12-годишни книжа за общо 1 млрд. евро, и 20-годишни – за 850 млн. евро. Съвкупното търсене превиши 5,5 млрд. евро. 

През последните седмици обаче МФ отказа поръчки на аукцион, а на други одобряваше по-малко заявки спрямо предложеното количество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!