Изключиха Кадиев от парламентарната група на БСП

Симона Костадинова 10 септември 2015 в 12:04 6422 9

Георги Кадиев

Другарският съд на БСП реши да изключи Георги Кадиев от парламентарната група на партията. Социалистите взеха решението единодушно - с 37 гласа.

Гласуването беше тайно и се проведе през почивката на днешното парламентарно заседание.

След гласуването Атанас Мерджанов от БСП заяви, че отлъчването на Кадиев няма да се отрази на "здравината на парламентарната група".

"За последните 10 години той е получил всичко, което е поискал от партията- три пъти народен представите, зам.-министър на финансите, водач на листата за общински съветници и два пъти кандидат за кмет на София", каза Мерджанов по адрес на Кадиев.

От БСП обясниха, че няма да искат от бившия си колега да напусне парламента.

До отлъчването на Кадиев се стигна, след като реши да се кандидатира за кмет на София независимо от БСП, които вече издигнаха проф. Михаил Мирчев. От левицата обясниха, че решението на Кадиев противоречи на устава на партията и той трябва да напусне не само парламентарната група, но и партията.

Вчера лидерът на БСП Михаил Миков дори нарече решението на Кадиев "политически разварт".

Кадиев вече два пъти се е явявал като кандидат на БСП за кмет на София. Той беше конкурент на Йорданка Фандъкова през 2009 и 2011 г. Тази година обаче градската конференция на левицата реши да не го издига за трети път.

Това не е първият конфликт между Кадиев и ръководството на левицата. Само през последните месеци на два пъти се заговори за изключването му от парламентарната група на партията.

На 10 юни парламентарната група на БСП дори проведе дайно гласуване за изключването на Кадиев от групата, но два гласа не достигнаха, за да бъде изгонен още тогава. Причината за тогавашното гласуване беше самоинициативата му да прокара законопроект, позволяващ предизборната агитация на чужд език.

Малко след това пак се заговори за изключването му, но този път причината беше друга - законопроект, който връща родните имена на починали български турци по служебен път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!