Изборът на КЗК се превърна във фарс. Спряха процедурата, започва нова

OFFNews 12 май 2016 в 13:35 5168 2

Парламентът спря старата процедура за избор на състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Предложението беше прието със 107 гласа "за".

За прекратяването на процедурата имаше две предложения - на ГЕРБ и на депутатите от гражданската квота на РБ Мартин Димитров и Петър Славов.

Мнозинството подкрепи предложението на ГЕРБ. То предвижда до седмица икономическата комисия в парламента да внесе проект за нови процедурни правила за предлагане на членове на КЗК. Предложенията на Димитров и Славов за такива правила бяха отхвърлени в пленарна зала. На 6 април двамата внесоха проект за решение, с който искаха старата процедура да бъде прекратена и веднага да бъде стартирана нова.

През март единственият кандидат за председател на КЗК - Росен Желязков, се отказа от състезанието. До това се стигна, след премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да не участват в процедурата по избор на нов състав, след като лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че се правят задкулисни договорки за новия състав на КЗК.

Процедурата така и не беше прекратена и не започна нова. На 14 март Делян Добрев от ГЕРБ обяви, че тя ще бъде рестартирана в "следващите няколко седмици". Това стана факт два месеца по-късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови