Иванов: Главният прокурор трябва да живее с чувството, че някой му диша във врата

Анита Стефанова 25 януари 2017 в 18:00 4285 4

Снимка Сергей Антонов

От "Да, България" заявяваме, че сме политическата алтернатива на прокорупционния модел. Точно този модел е истинската причина съдебната реформа да не се случи. 

Това заяви днес на пресконференция бившият правосъден министър и лидер на партията Христо Иванов.

Пресконференцията беше във връзка с обявения днес мониторингов доклад на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.

По думите на Иванов, в доклада става ясно, че контролният механизъм няма изглед да отпадне, докато не бъдат постигнати резултати, а всичко останало са илюзии и пропагандна кампания.

"Намираме се в момент на циклене, безкрайно залъгване и опит да надцакаме Европейската комисия, че за тези 10 години нещо в положителна посока се е променило", коментира лидерът на "Да, България".

Според него липсата на реална политическа воля и политически консенсус за справяне с корупцията по високите етажи на властта са основният проблем, с който трябва да се справим час по-скоро. 

По думите му, борбата с корупцията изцяло зависи от вътрешните политически решения, а външните хора могат само да дават диагнози.

"Трябва да направим радикална административна реформа в структурата на прокуратурата, като се започне от фигурата на главния прокурор. Настояваме да се въведат критериите за качество и отговорност на обвинителите.", настоя бившият правосъден министър. 

"Важно е да се осъществява реален контрол върху дейността на прокуратурата. Главният прокурор да живее с чувството, че някой му диша във врата - и това да бъде парламентът. Той да предоставя годишен отчет за дейността си, средствата и големия човешки капитал.", коментира Иванов. 

По думите му, следващият състав на Висшия съдебен съвет ще определи дали имаме прокорупционно управление.

"Ние от "Да, България" настояваме там да влизат хора, които имат воля и желание да контролират главния прокурор", добави той. 

Любомир Авджийски от Изпълнителното бюро на партията заяви, че в доклада има три крайъгълни камъка, които спират осъществяването на съдебната реформа. Това са: ВСС, прокуратурата и медиите.

Той е категоричен, че медийната ни среда е отровена и се наблюдава ниска степен на независимост.

Авджийски припомни, че през 2014 г. прокуратурата е действала като политически инструмент, когато барети са влезли в КТБ под нейно ръководство. 

"Това, което наблюдаваме в момента, е лов на вещици. Действията на прокуратурата се отличават с една много явна кампанийност", коментира Иванов по повод активизирането на прокуратурата през последните няколко месеца.

Той припомни, че до този момент никой не е понесъл отговорност за изчезването на тефтерчето на Филип Златанов. 

Бившият правосъден министър бе категоричен, че Иво Прокопиев по никакъв начин не стои зад партията и няма отношение към финансирането.

"Ние приемаме конкретни хора, които са готови да работят за нашата кауза, а не свързани с този или онзи", обясни Иванов. 

От "Да, България" направиха заявка, че ще бъдат най-сериозната сила за изграждането на електронното правителство, защото то трябва да е основен приоритет на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

25.01 2017 в 18:31

Главният прокурор трябва да живее с чувството, че някой му диша във врата

Ей тия ДС Барски номера бе! Свикнал бай знаме покрай селфитата с шоколадов отенък някой да му диша във врата... Дай сега тая фраза да я изнасилим чисто "интелектуално". Мо много желаещи има да "дишат във врата" бе.
Учете се да дишате през ушите, защото народа няма да ви прости на изборите! Ше ви шиба през гащите!

12038

1

косата

25.01 2017 в 18:10

Най добре независим заместник прокурор, които се занимава само с корупция по високите етажи и не зависи от главния прокурор.