Иванов: Димитър Узунов е изпратил SMS-a до премиера

OFFNews 19 януари 2016 в 17:51 10267 26

"SMS-ът, без никакво съмнение за мен, е изпратен от Димитър Узунов. По-големият проблем е, че ние имаме един оголен акт, в който премиерът препраща този SMS на председателя на ВКС в контекста на обсъждане с огромно политическо значение, включително за самия премиер, и му оказва натиск".

Това каза бившият правосъден министър Христо Иванов пред БНР по повод SMS-а, който премиерът Бойко Борисов препрати на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов миналата седмица. Съветникът на премиера и лидер на РЗС Яне Янев от края на миналата седмица твърди, че е пратил съобщението на Борисов, но до момента не може да обясни глаголната форма на съобщението.

Според Иванов случилото се е пример за банална ситуация, в която разделението на властите "не струва пукната пара в България". По думите му членът на ВСС, който е изпратил този SMS, трябва да бъде отстранен от Съвета.

"Фокусът се измества от това, че имаме абсолютно оголен пример как изпълнителната власт си позволява по такъв битов начин да оказва натиск върху председателя на ВКС. Имаме обаче един председател на ВКС, който направи нещо, което присъства във всяко едно обучение по етика и професионално поведение и трябва ясно да се подчертае. Това е, когато си обект на натиск, най-доброто нещо, което можеш да направиш - е този натиск да стане публичен", коментира още бившият правосъден министър.

Иванов опроверга твърдението на Яне Янев, че е посъветвал Лозан Панов да покаже SMS-a, изпратен от премиера Бойко Борисов по време на заседанието на ВСС. Според него с това се цели объркване на обществото. "Очевидно е, че г-н Янев е в обичайната си роля да “хвърля димки“ в общественото пространство", обяснява той.

Иванов подчерта, че във ВСС ги има хората с SMS-ите, но има и други и те са показали "огромно достойнство и качества в една абсолютно неравна битка". Според него достойните хора във ВСС не трябва да подават оставки. 

Иванов коментира и предложението на АБВ за промени в Конституцията, свързани с президентската институция. Според бившия правосъден министър те имат за цел да се позволят след прекъсване едно и също лице, което вече е изкарало два мандата, да може пак да се кандидатира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!