Иван Костов: Проклятието ДПС си отива

Те ще загубят 1/3 от избирателите си на следващите избори и още 1/3 - на по-следващите

OFFNews 19 януари 2016 в 09:32 11368 46

Иван Костов

Снимка Булфото/Любомир Бенковски - Бенджи

Иван Костов

Сега "проклятието" ДПС "се снема от нашата страна". "Ние сме в процес на обезсилване на това проклятие, то си отива", заяви бившият премиер Иван Костов в интервю за bTV тази сутрин.

"Речта на Доган е съставена от всички клишета и митове, произведени в Кремъл, от всички тези, с които Москва се опитва да воюва с ЕС. В този смисъл нещата с Доган са ясни. Мнозина казват, че нищо няма да се случи на ДПС, че ДПС е преживяла много такива трусове и винаги се е възстановявала. ДПС, като политическа структура, ще си стои, няма да изчезне лесно, просто защото това е корпорация, но тя ще загуби влияние на следващите избори, ще вземе с 1/3 по-малко гласове, а на по-следващите - с още 1/3 и ще се превърне в третокласна или четвъртокласна политическа сила."

Костов допълни, че политизирането на мюсюлманската религия в България, станало в периода 2002-2005 година, след приемането на новия Закон за вероизповеданията, чрез "разграждането" на мюсюлманските общини е довело до "най-мощната емиграция от България и разпад на вярата - 400 джамии нямат нито една служба от една година".

Предстоящата на 24 януари конференция на Висшия мюсюлмански съвет, която ще проведе нелегитимният според съда главен мюфтия Мустафа Хаджи, няма да бъде вписана, но недоволството ще остане, ще продължи тази агония на вероизповеданието, допълни Костов.

Последствията от тези удари - политизираното мюсюлманско вероизповедание, отплуването му към Анкара, а на ДПС - към неговите корпоративни интереси, не може да се разминат лесно на ДПС, каза още бившият премиер и допълни:

"Не са българските политолози, политици, социолози, които ще говорят на избирателите на ДПС. Не са те. Знаете ли кой ще прави пропаганда срещу ДПС? Турските медии. Турските телевизии. Те вече са насочени срещу Доган и ДПС, те ще вкарат тезите, които искат. Те ще вкарат това, което никой в България не може да си позволи".

"Турският Дианет мощно е влязъл в българското мюфтийство и се намесва в неговото управление и дела.

...

Доскоро ДПС практически участваше в избора на главен мюфтия. Намесата на ДПС може би вече свършва. На 24-ти те ще се опитат отново да вземат контрол, но това няма да стане. Дианетът ще продължи да доминира. ДПС ще загуби симбиозата си с българското мюсюлманско вероизповедание, което използваше много широко в своята политическа дейност.

Безспорно, разцеплението в ДПС се дължеше и на това влияние на Дианета", обяви Иван Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!