Ивайло Калфин: Срам ме е от такава външна политика

OFFNews 21 октомври 2016 в 15:31 5630 2

Снимка БГНЕС архив

„На фона на скандалните изказвания на Ердоган от преди три дни, нашият външен министър Даниел Митов най-после реагира и то във Фейсбук. Фейсбук не е мястото, където един външен министър трябва да прави изявления, особено по такива специфични теми. А къде е българският президент?! Няма го. Мен ме е срам от такава външна политика!

Това заяви кандидатът за президент Ивайло Калфин по време на среща с обществеността и медиите в гр. Кърджали днес.

"Може ли някой от съседите да има териториални претенции към нас и от българска страна да няма остра реакция?! Ето това е резултатът от слабата ни външна политика, която години наред замита регионалните ни отношения. По времето на президента Първанов държавата ни беше определена като лидер на Балканите, беше фактор в Черно море. През последните години хоризонтът ни обаче се затвори между Брюксел и Вашингтон. България става все по-маловажна в региона. Е, не можем да седим и да гледаме какво става, защото както е тръгнало, ако оставим нещата така, ГЕРБ отново ще си постави послушен президент, който ще продължи това, което настоящият президент прави – нищо“, каза още Калфин. 

Той подчерта, че в последните години няма нито една българска инициатива, която ние да сме поставили в региона и заедно със съседите си, да сме започнали да работим по нея.

“Изходът на тази ситуация означава България да си върне мястото и отново да стане важна. Фигурата на държавния глава е ключова. Ако премиерът ходи всеки месец в Брюксел, то президентът трябва да ходи активно в региона. Трябва да е активен, да има лични контакти, да може да вдигне телефона на колегите си и да поставя общите теми. Във външната политика не може да се разчита само на външния министър. Колкото си по-уважаван в региона, толкова по-малка ще е вероятността съседите ни да си позволяват да имат неуважително отношение или необосновани претенции към нас“, категоричен беше Ивайло Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови