Ирина Бокова заплашена с убийство след подкрепа за Израел

Александра Маркарян 18 октомври 2016 в 08:02 15620 26

Ирина Бокова

Снимка БГНЕС

Ирина Бокова

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е била заплашена с убийство, след като е изразила резервите си към проекта за резолюция за светите места в Ерусалим, Израел. Това заяви посланикът на Израел в ЮНЕСКО Кармел Шама-Коен, цитиран от AFP.

Тя е внесена от 7 арабски страни (изготвена е от палестинците, но е внесена от Судан, Алжир, Египет, Мароко, Оман, Катар и Ливан) и приета в четвъртък от комисия на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). В отговор Израел обявява, че прекратява сътрудничеството си с ЮНЕСКО.

Кармел Шама-Коен

Спорният текст отхвърля историческите връзки на евреите и християните със свети места в Йерусалим. Всяко споменаване на Израел е придружено с определението "окупационна сила" или агресор. Документът говори за "окупирана Палестина".

В деня на гласуването Ирина Бокова се дистанцира от текста и заявява, че "наследството на Ерусалим е неделимо".

24 държави гласуват „за“: Алжир, Бангладеш, Бразилия, Чад, Китай, Доминиканска Република, Египет, Иран, Ливан, Малайзия, Мавритания, Мексико, Мароко, Мозамбик, Никарагуа, Нигерия, Оман, Пакистан, Катар, Русия, Сенегал, Република Южна Африка, Судан, Виетнам.

6 държави гласуват „против“: САЩ, Великобритания, Германия, Литва и Естония.

26 се въздържат: Франция, Индия, Аржентина, Испания, Швеция, Шри Ланка, Гвинея, Того, Албания, Камерун, Кот д'Ивоар, Ел Салвадор, Гана, Гърция, Хаити, Италия, Япония, Кения, Непал, Парагвай, Южна Корея, Сейнт Китс и Невис, Словения, Тринидад и Тобаго, Уганда, Украйна.

2 отсъстват: Сърбия и Туркменистан.

"Арабските страни се държат като хулигани срещу останалата част на света и ръководството на ЮНЕСКО. Генералният директор Ирина Бокова получи заплахи за живота си и охраната й трябва да бъде засилена", каза израелският представител Кармел Шама-Коен.

Няма официално потвърждение за получените заплахи от ЮНЕСКО.

Позицията на Бокова, публикувана на 14 октомври, предизвика острата реакция на палестинския външен министър Рияд ал Малики. В изявление, публикувано в палестинската новинарска агенция WAFA, той заявява, че позицията на Бокова е необичайна, неприемлива и оскърбителна.

Подобно на Бокова, също на 14 октомври, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун се дистанцира от резолюцията.

Окончателното гласуване е тази седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

21

Black Hex

18.10 2016 в 13:20

зарзаватко напращелмиегъза чесно е долен ПЛАГИАТ!
ПЛАГИАТ!

ПЛАГИАТ! ПЛАГИАТ!

ПЛАГИАТ! ПЛАГИАТ! ПЛАГИАТ!

:)))
десебарски ПЛАГИАТ!
с "средиземноморски" привкус.
ха-ха-хах