Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Юнкер се среща с Мария Габриел следващата седмица

OFFNews 10 май 2017 в 15:24 2740 1

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне следващата седмица с номинираната за български еврокомисар Мария Габриел, която ще замени Кристалина Георгиева. 

Юнкер е получил предложението за номинацията на Габриел тази сутрин.

Предложението за еврокомисар е направено след разговор по телефона между Юнкер и премиера Бойко Борисов, на който двамата са се разбрали, че номинацията трябва да се представи в кратък срок. 

Следващата стъпка е председателят Юнкер да се срещне с Мария Габриел и да проведе интервю. Целта е да се прецени способността на кандидата да изпълнява длъжността европейски комисар. Въз основа на интервюто председателят Юнкер ще вземе решение и за разпределянето на отговорностите на бъдещия български еврокомисар.

От процедурна гледна точка за назначаването на нов комисар с българско гражданство е необходимо взаимно съгласие между председателя на Комисията и Съвета, след консултация с Европейския парламент, пише БТА. 

Освен това съгласно междуинституционалното Рамково споразумение за отношенията между Европейския парламент и Европейската комисия председателят на Комисията, преди да даде съгласието си относно решението на Съвета за назначаване на новия комисар, трябва да "разгледа задълбочено" резултата от консултацията с Европейския парламент, който провежда размяна на мнения с кандидата.

След решението на бившия заместник-председател Кристалина Георгиева да напусне Европейската комисия комисар Гюнтер Йотингер пое отговорността на 1 януари 2017 г. за бюджета и човешките ресурси, а председателят Юнкер временно разпредели портфолиото за цифровата икономика и цифровото общество на заместник-председателя Андрус Ансип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!