И Местан нахока Радев, пропуснал да поздрави мюфтията

OFFNews 19 януари 2017 в 13:09 5284 8

Лютви Местан

Председателят на ДОСТ Лютви Местан написа отворено писмо до новия президент Румен Радев, в което го разкритикува, че е пропуснал да се обърне към представителите на различните вероизповедания в протоколното си обръщение към официалните лица на клетвата му в парламента.

Уважаеми г-н Президент,
силно обезпокоен и притеснен съм от факта, че при първото си официално обръщение от трибуната на Народното събрание Вие, след като не просто закономерно, но и конституционно съобразно, съгласно държавния протокол, се обърнахте с подобаващо уважение към всички официални лица и органи, в това число и към Негово светейшество Патриарха на БПЦ, Вие, г-н Президент, пропуснахте да уважите дошлите да Ви уважат Глави на останалите вероизповедания в Република България. Пред очите Ви бяха, но Вие не ги видяхте, духовният Глава на около 1 милион мюсюлмани в България д-р Мустафа Хаджи, както, разбира се, и Главите на католическата, протестантската и прочие деноминации. Дори едно събирателно обръщение `Ваши светейшества` би покрило конституционното Ви задължение, че сте президент на всички български граждани. Уви – не го направихте, пише Местан.

Той пише още, че съгласно чл. 13, ал. 3 от Конституцията „традиционната религия в РБългария е източноправославното вероизповедание“, но в България освен източноправославни християни живеят и мюсюлмани, и католици, и протестанти, и юдеи, и други, а съгласно ал. 2 на същия, чл. 13 „религиозните институции са отделени от държавата“.

Г-н Президент,
ето затова няма да се уморя да повтарям, че независимо дали ще ни виждате, или не, и нас ни има и въпреки етническите, религиозните и културните ни различия и ние също сме чеда на майка България, т.е. равноправни български граждани, завършва лидерът на ДОСТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

04.02 2017 в 23:21

Като му дойде времето - няма да пропусне да го уважи - офицер е. Ординареца чевръсто ще намери някой уважаващ циганин да свърши работата за едно шише мастика.

77927

7

El Commandante

19.01 2017 в 17:18

И аз протестирам!
Нищо не каза за Далай Лама!

29216

6

Лопе де Вега

19.01 2017 в 15:58

№ 5 Освен това в Конституцията е записано, че религията е отделена от държавата. Та няма какво да ми се правят на големи черковници. Няма място там за попове. Има си време и място за всичко. Държавните протоколи не са религиозни. Вярващият после ще отиде в черквата, ще запали свещ, ще се помоли както е редно и толкова. Б-г няма да му се разсърди.

Поздрав!

12415

5

senester

19.01 2017 в 14:45

Лютфи Местан нещо се е пообъркал,Президента се обърна към Патриарха точно по Конституция,където е упоменато изрично,че официалната религия в страната е източно православната.А резака,ако много иска да си поздрави лично ментора Реджеп от амвона на който си иска молитвен дом.

26179

3

ELPIDA

19.01 2017 в 13:30

Местан, а бе @айнар с @айнар, кой даде благословията си на ген. Радев?!

Българският Патриарх и Президента не са от твоето котило , за да ти се надупят!