И ДСБ плащали на тролове за "онлайн репутация"

OFFNews 18 февруари 2014 в 09:30 11365 36

Председателят на ДСБ Радан Кънев показа договор от 2011 г., с който партията му, тогава оглавявана от Иван Костов, си е плащала за коментари в интернет.

В документа, подписан с новосъздадена по онова време фирма, са изброени няколко услуги, сред които управление на онлайн репутация. Повечето нямат връзка с публикуване на положителни за партията коментари или т.нар. „тролене”.

Според сайта "Биволъ" ДСБ плащали на същата фирма, която използвали и от БСП - "Лийдуей Медия Солушънс". Скандалът се разрастна след като разследването осветли много сериозна и организирана структура за насаждане на обществено мнение. 

В студиото на bTV Кънев обясни, че научил за съществуването на този договор от публикацията в „Биволъ”. Той увери, че, ако е знаел по-рано, би се възпротивил, защото ползването на коментарни функции от хора, които не коментират искрено, изкривява действителността. Кънев категорично заяви, че 3-месечният договор е прекратен още в момента, когато станало ясно, че се публикуват коментари в полза на ДСБ, в частност на Прошко Прошков.

Говорителят на „реформаторите” каза още, че договорът е коректно отразен пред Сметната палата. На фирмата, ангажирана да „рекламира” ДСБ онлайн, са плащани по 10 000 лв. месечно. Кънев увери, че коментарите не са хулителни към други потребители.

„В интернет съм от преди да бъда в политиката. Знам ефекта на „троленето”. Сега видимо партиите ползват подобни услуги и губят. Сигурен съм, че и ние сме загубили”, заяви Радан Кънев. Той уточни, че договорът е подписан от финансовия директор на партията и изрази съмнение Иван Костов лично да се е занимавал с подобни неща.

„Боли ме сърцето като гледам сумите, защото с тях бих направила друга интернет кампания”, призна Кънев и нарече подписания документ „сбъркана от пиарска гледна точка тежка греша”.

„Цената сме я платили със загубата на изборите. Българските социалисти обаче не се учат и ще си платят на изборите”, прогнозира Кънев.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!