Христо Иванов в Бургас: Системните партии са част от корупцията

OFFNews - Бургас 21 февруари 2017 в 21:22 6676 5

Част от кандидатите за депутати от Бургас и лидерът Христо Иванов

Борбата с корупцията е сред основните приоритети пред „Да, България”. Това каза пред бургазлии лидерът на политическата формация Христо Иванов. В Операта в морския град, Иванов представи кандидатите за депутати, които ще се борят за места от втори МИР.

Иванов начерта и останалите приоритетни точки в предизборната програма на коалицията, в която влизат „Зелените” и ДЕОС – електронното управление, реформа на регулаторите, споделен икономически растеж. Основният акцент в думите му бе борбата с корупцията, подчертавайки, че друга партия няма да предложи подобна мярка, защото системните играчи в политиката участват в този корупционен модел.

Корупцията е най-голямата заплаха за нашата национална сигурност. Корупцията е най-голямата причина толкова много хора да напускат страната ни. Те го правят не просто защото има бедност, не просто защото икономическото развитие не е достатъчно добро. Хората напускат страната ни, защото нямат перспектива за достойно съществуване в нея. Перспективата е ключът към това ние да обърнем тенденцията и да почнем да задържаме повече хора в България”, каза Иванов.

Той разгърна идеята на политиката на „голямото завръщане”, в която възможността българи да се връщат у нас да се реализират, не звучи имагинерно. Иванов подчерта, че това трябва да е на фокус в работата на следващия парламент. А именно – България да може да се конкурира за човешкия потенциал, който излиза от нея.

Сред приоритетите, които Христо Иванов начерта, са и реална интеграция и присъствие в променящите се ЕС и НАТО. Това ще е и една от задачите пред водача на листата за Бургас Велизар Шаламанов. Шаламанов е възпитаник на Военното училище в Долна Митрополия, което е завършил със златен медал, има магистратура от Военната академия „Г.С. Раковски”, бивш министър на отбраната в служебното правителство на Близнашки.

Това е, може би, първия месец от завръщането ми в България след осемгодишно отсъствие и аз чувствам, че се връщам в една България, която е готова за промяна”, каза Шаламанов.

Втора в листата за Бургас е Даниела Божинова от „Зелените” - съосновател и бивш съпредседател на партията, организатор на референдумите против проекта за петролопровод „Бургас – Александруполис”, защитник на пряката демокрация. Божинова подчерта, че сред приоритетите й ще е създаването на смислени механизми за провеждането на референдуми и обличането им в законов смисъл.

Нашата идея е да заменим Великото народно събрание с Конституционен референдум, който да е задължителен. Какво означава това? Че нито една промяна на Конституцията не би могла да стане без нашето съгласие”, коментира Божинова.

По подобен начин нито една съществена промяна в основните системи на обществения живот не може да бъде приета без гражданско участие.

Третият в листата, Теодор Михайлов от „Да, България” е родом от Бургас, живее и работи в София. Той е продуцент, с дългогодишен опит в медиите и в областта на рекламата, както и известен интернет – активист. Михайлов посочи, че в политическата формация има много приятели и вярва, че техните думи и делата им няма да има разминаване.

Срещата премина в дискусия с бургазлии, които отправиха въпроси свързани с коалиционната политика, с намаляването на бюрокрацията. Към Христо Иванов бе отправен и въпрос за коментираните връзки на формацията с Иво Прокопиев, Сорос и фондация „Америка за България”.

Не мога да докажа, че нямам сестра”, отговори Иванов.

Той добави, че начинът, по който се поражда зависимост в партиите е финансирането, а финансирането на „Да, България” е чрез дарения. Всички, около 1500 дарители и техните дарения са качени на сайта на формацията, там даваме отчет и колко пари – за какво са изхарчени, подчерта Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

5

Jinx

22.02 2017 в 19:41

Да, бе! Пък то щото твоята финансирана от олигархията партийка не е част от тая корупция. Айде моля ви се...

11920

4

Buriata

22.02 2017 в 14:18

Всъщност най-несистемната партия в момента е тази на Веселин Марешки. Реално вместо да говори като Христо Иванов, че ще се бори корупцията, той наистина го прави и има дела зад думите му.

12284

3

Kristiano789

22.02 2017 в 10:51

тоя само тва си дрънка, корупция и как ще я бори. ама верва ли си сам, че ще направи нещо. май не. само да дрънка му дай