Христо Иванов: Време е нашата общност да влезе в политиката (снимки и видео)

Владимир Йончев 09 декември 2016 в 20:50 28598 24

Кристиан Таков (най-вляво), Мануела Малеева и Христо Иванов (най-вдясно).

"Време е нашата общност да влезе в политиката", каза бившият правосъден министър Христо Иванов на среща в "Независим театър" в София, на която се бяха събрали всички емблематични лица от десния спектър и летните протести от 2013 г.

Очакваше се на тази среща да бъде обявено раждането на дългоочаквания нов десен проект. Това не беше направено официално, но бяха очертани целите и принципите, по които стана ясно, че ще се гради този проект.

Христо Иванов, Кристиан Таков и Мануела Малеева бяха единствените хора, които говориха на сцената под надслов "Има ли българска мечта?" Цялото събитие премина под знака на това как тази общност да формулира мечтите, които ги обединяват.

"Трябва да посочим няколко цели и те да са границите между свой и чужд", каза Кристиан Таков. "Това са правосъдна реформа, борба с корупцията и подобряване на образованието. Това са три големи мечти - за справедливост, почтеност и знание".

"Събрали сме се, защото положението е нетърпимо. Русия има поне 5 парламентарно представени партии и Светия синод на разположение. ГЕРБ е една типична народна партия, която се разболя от всички болести, които прихваща една народняшка партия. Което е жалко, защото ГЕРБ имаше шанс, който се разпиля заради лични дефицити на някои хора", допълни още Таков.

Той благодари на Трайчо Трайков за саможертвата на президентските избори и заяви, че седемте процента, които е взел, "биха могли да бъдат много повече, ако на врата на Трайчо не висяха тия парчета бетон от Берлинска стена. Онова, което отвращава хората е нежеланието на политиците да се ангажират с каквото и да било конкретно нещо".

"Ние не би трябвало да се опитваме да достигаме 40 или 70 процента. Ние по дефиниция сме малко, но сме хората, които променят нещата. Освен силните личности трябва да имаме много ясни цели, които да са ясно заявени и от тях да няма отстъпление. Трябва да имаме не коалиции по принцип, а принципни коалиции. Тогава дори да сме малко, ще сме силни", изрази мнението си Кристиан Таков.

Христо Иванов започна с шегата, че последния път, в който е говорил пред толкова много хора, е било при подаването на оставката му като правосъден министър.

"Понятието политическа мечта не съществува на български, а трябва да го има. Трябва да оттласнем България, да я включим на по-висока енергийна орбита", каза бившият правосъден министър.

Той описа случващото се у нас с графика, която показва стената между обществата с демокрация, върховенство на закона, добра правосъдна система и отсъствие на корупция, от която стана ясно, че България до 2008 г. се е развивала възходящо и ѝ е оставало малко, за да прескочи стената, отделяща "добрите" от "лошите държави". Полша също е вървяла с нашия темп и е прескочила стената, но ние сме забавили темповете на развитие на обществото, като има две хипотези от тук нататък, каза Христо Иванов: едната е стабилност, с която оставаме под стената и никога не я преминаваме, а другата е корупция, с която продължаваме на сегашното ниво и стената все повече се отдалечава. 

"Но според мен нито едното не е възможно. Вярна е трета хипотеза, в която обществото все повече се срива. Ако сега не отскочим от дъното, след време ще гледаме нагоре и ще виждаме сегашното дъно. Ако имаме такъв план и се върнем към динамиката от предишния период, тогава имаме шанс точно когато децата ни бъдат изправени пред въпроса къде искат да живеят, да прескочим тая стена. Корупцията не е просто това, което бива откраднато. Големият проблем е, че за да бъде откраднато, се рушат институциите, разрушава се бъдещето на хората", каза той.

"Темата как да се справим с корупцията не е част от дневния ред на големите партии. Смениха се всички, а тая тема не присъства. Трябва някак си отвън да я приложим. Имаше не един, множество най-различни протести. И въпреки това днес съдиите са на улицата да протестират срещу действията на главния прокурор, а той се включва в ТВ шоу.

Тази битка трябва да я пренесем в парламента. Трябва да мислим как да направим голям фронт, който да си поставя тази цел. Разбирам и знам, че трябва да направим нова политическа сила. Има една генерация хора, които са готови да влязат в политическа роля и са съгласни да загубят своята невинност, но искат да го направят от свое име, а не да влязат в къща, строена от друг", допълни Христо Иванов.

Според него "ляво" и "дясно" вече не говорят нищо на никого, а темата за българската мечта е абсурдна, когато голяма част от хората мечтаят да си оправят зъбите.

"Времето на брюкселския мит свърши. Ние сме едно поколение, което беше свикнало да "аутсорсва" грижата за българските институции навън. Трябва да се борим на свой терен в битката за България и да я спечелим. Тази общност трябва да е общност. Ние трябва да търсим много повече това, което ни обединява, отколкото това, което ни разделя. Да възстановим онова множество, което излезе по улиците в първите дни след назначаването на Пеевски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13604

24

In Trum we trust

12.12 2016 в 13:49

безпартийна, това ми е любимата опорна точка и с нетърпение чаках да се появи в коментарите - който е срещу олигарха Прокопиев е задължително за олигарха Пеевски!

Уау ти си генаилна бе! Ами не ти ли идва на акъла, че мнозинството от българите са против всички тези олигарси натрупали парите си само с кражби и навъртане около властта!? И че повечето българи искат да видят и Пеевски и Прокопиев и Гергов и Банев в затвора!?

63994

23

Red or Dead

12.12 2016 в 12:46

№21.....Въх,уби мъ...:-) :-) :-)

63994

20

Red or Dead

11.12 2016 в 22:47

“““““........Членове на клуба "Анонимни политици“....“““““““


Хахахахахааааа....туй с Анонимните...е право в десетката...ама пък как са си повярвали.....ти да видиш....ицку талибанят и леля Цоци Общата......мама миа....

63994

18

Red or Dead

11.12 2016 в 18:39

Имаше преди една рубрика....“къде са те сега“......аз ще я перефразирам за случая като......Къде и какви бяха те ....ПРЕДИ сега......

https://goo.gl/BFgK64

11671

17

безпартийна

10.12 2016 в 20:57

Големият проблем на този проект е как да привлекат свестни, умни хора да се занимават с политика. Затова е и призивът на Христо Иванов "политизирайте се". Факт е, че в България има много умни, почтени специалисти с добри идеи за промяна на статуквото, но не искат да си "цапат ръцете" с политика. Но заради себе си, и своите деца, трябва да ги намерим и да ги убедим да влязат в политиката.

11671

16

безпартийна

10.12 2016 в 20:50

Не съм фен на Прокопиев, но предпочитам него вместо Пеевски. Явно някои тук предпочитат обратното.