Хиляди на протест срещу арестите на турски журналисти

OFFNews 27 ноември 2015 в 17:09 4029 4

Снимка Ömer Önder/ Twitter

Около 2000 души протестираха в Истанбул срещу арестуването на двамата турски журналисти от опозиционния вестник "Република". Демонстрация имаше и в Анкара.

Главният редактор на изданието Джан Дундаж и журналистът Ердем Гул са обвнинени в шпионаж, след като разкриха, че турските тайни служби са изпращали оръжие на ислямистки бунтовници в Сирия, съобщава Ройтерес.

Демонстрантите, които се събраха в подкрепа на двамата журналисти, скандираха "Ердоган - убиец" и обвиниха управляващата партия в сътрудничество с Ислямската държава. 

Някои протестиращите държаха петъчният брой на "Република", който носеше носеше заглавието "Черен ден за пресата". Сред демонстрантите имаше и такива, които демонстративно се бяха сложили окови.

Според това е бил пореден удар срещу свободата на словото в Турция, като това е поредната репресия срещу опозиционни медии в страната.

Подобен беше и протестът в столицата Анкара. Срещу демонстрантите е бил използван сълзотворен газ. Посолството на САЩ в Турция също реагира остро на арестите.

"Надяваме се на турските съдилища да се придържат към фундаменталния принцип на свободата на медиите, залегнал в Конституцията на Турция", написаха в Twitter от посолството.

"Ние не сме предатели, шпиони, или герои. Ние сме журналисти", каза Дундаж пред съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови