Главният прокурор на Румъния подаде оставка, ползвал незаконно кортеж

OFFNews 02 февруари 2016 в 19:41 9365 9

Главният прокурор на Румъния Тибериу Ницу

Главният прокурор на Румъния Тибериу Ницу подаде оставка във вторник заради неправомерно използване на ескорт от пътна полиция.

Скандалът се разрасна след като името на Ницу се появи в дело, в което Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) поиска наказателно преследване срещу бившия вицепремиер Габриел Опря по обвинения в злоупотреба със служебно положение.

Габриел Опря, който е лидер на Националния съюз за прогрес на Румъния (НСПР) и беше вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на Виктор Понта, е обвинен в злоупотреба със служебно положение, тъй като при пътуванията си използвал моторизиран ескорт на Пътна полиция, без да има право на това.

Прокурорите от НДБК са намерили доказателства, че Опря е осигурил същата услуга и за главния прокурор Тибериу Ницу, като за целта двамата са подписали протокол. Според румънските медии името на Ницу фигурира в делото в качеството му на бенефициент на "неправомерни облаги".

"Въпреки че докладът за механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия утвърждава резултатите от моята работа като главен прокурор, тъй като моето име и позицията, която заемам са изкуствено свързани със ситуация, която може да увреди имиджа на институцията, която управлявам, реших - като знак на отговорност и чест - подавам оставката си", написа Ницу в съобщение до медиите.

В съобщението, с което обявява оставката си, Ницу подчертава, че никога не е искал и не се е възползвал от "официален кортеж в смисъла, в който това понятие е дефинирано в закона".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!