"Гласът на Турция": Сърцето на България още тупти в Москва

OFFNews 21 ноември 2016 в 16:36 8781 13

Коментарът за вота в България беше излъчен и от босненската редакция на TRT

"За елита в България заемането на прозападна позиция бе рационален избор в процеса на прехода към пазарната икономика. Наред с това обаче сърцето ѝ продължи да тупти в Москва. Открито се вижда, че новият президент на България Радев се възползва именно от това положение."

Това се посочва в коментар за президентските избори в България на базираното в Анкара държавно радио Türkiye'nin Sesi Radyosu. Освен от българската редакция, коментарът беше излъчен от албанската, босненската и хърватската служба на радиостанцията.

Радев спечели сърцата на народа и с острите си изявления по въпроса с бежанците. България се безпокои, че в бъдеще може да се превърне в хамбар на ЕС за бежанците, коментира турското държавно радио.

"Радев изобщо не постави под въпрос стратегическата насоченост на страната си, а единствено отстоява, че България трябва да развие отношенията си с трети страни като Русия. В глобалния порядък, в който живеем, е напълно нормално разнообразяването главно на икономическите отношения. За съжаление обаче през последните години западните страни не крият безпокойството си от присъствието на Балканите на страни като Русия, Турция и Китай. Те гледат със съмнение дори на икономическите инвестиции на въпросните страни на Балканите. Именно заради това западните страни гледат с предубеждение на лидери като Радев, които отдават значение на развитието на икономическите си отношения с Русия" - коментира радио "Гласът на Турция".

"Западните страни трябва да бъдат наясно, че в процеса на прехода към пазарната икономика хората на Балканите се надяваха да се сдобият с по-благоденстващ и достоен живот, но това не стана и в областта от години насам се изживява една капиталистическа криза. В миналото ЕС бе икономически гигант в очите на балканските страни и именно поради това България положи усилия час по-скоро да влезе в ЕС и да подобри житейския си стандарт. За обикновените граждани на България членството в ЕС направи живота още по-скъп и труден. От друга страна, докато народът носи на плещите си товара от лошите икономически условия, то правителствата не са в състояние да се справят с корупцията и организираната престъпност. Наред с това през разцеплението в ЕС от последния период и убеждението на народа, че Брюксел не се отнася достатъчно искрено към България по някои въпроси доведе до ескалация на евроскептицизма" - отбелязва турското държавно радио.

Медията прогнозира, че "избирането на Радев няма да повлияе кой знае колко основната геополитическа насоченост на България. От гледна точка на сигурността си и занапред България ще предпочете да бъде до Америка и НАТО. По същия начин София ще продължи усилията си за укрепване на позициите си в ЕС. Изборът на Радев е показател, че са възможни промени в равновесието на силите във вътрешната политика на България, а не във външната политика. Опозиционната Българска социалистическа партия се чувства по-силна поради победата на Радев, но всъщност Радев се включи в надпреварата за президентските избори като независим кандидат и във втория тур на изборите получи и подкрепата на националистическите среди, част от турците в България и младите избиратели. Именно поради това е трудно да се прогнозират от сега резултатите от предсрочните избори през пролетта на 2017 година."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови