Герджиков: Наумил съм си да бъда премиер до 27 април

Правителството на Борисов беше прилично, обяви служебният премиер

OFFNews 18 февруари 2017 в 15:37 4908 3

Снимка БГНЕС

Не е добре служебното правителство да продължи работа след края на април. Наумил съм си да бъда служебен премиер до 27 април. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков пред "Дарик".

Той обясни, че много иска да няма удължаване на живота на служебния кабинет и след парламентарния вот бързо да бъде сформирано ново правителство.

По думите му освен организацията на изборите, правителството си е поставило за цел да намали таксите при вписванията, както и получаването на доклад всеки месец на 5-о число от просветния министър за броя на отпадналите от училище ученици и причините за това. 

Герджиков допълни, че се работи по мерките за облекчаване на бизнеса, като след около десет дни ще е готов проект за постановление, с което ще се отрежат някои от скритите данъци.

"Агенцията по вписванията има такси, които не са оправдани като разходи. Защото таксата трябва да е разходооправдана. А те са много над като данък. На тях никак не им се иска да им се отнема тази възможност. Защото звучи така много скромно – един промил. Но се оказва, че един промил, когато някой прави дружество и прави непарична вноска и тя е с висока цена... Има такъв случай в Агенцията по вписванията, където той трябва да плати 62 000 лева само заради това, че се прави такава непарична вноска. Това е толкова много пъти над разхода, който е направен за тази непарична вноска, че наистина е скандално. Тези такси трябва да бъдат минимизирани", обясни Герджиков. 

Премиерът оцени втория кабинет на Бойко Борисов като "прилично правителство, което оставя едно не лошо наследство, но и с немалко пробойни в определени насоки и то, както си пролича, например в поддържането на пътната инфраструктура", намеквайки за инцидента в тунел "Ечемишка".

По повод реакцията на Борисов към думите му, че за пет дни в "Ечемишка" е свършена работа като за пет години Герджиков посочи, че не е очаквал експремиерът да приеме така лично нещо, което е обективно. 

Герджиков коментира и ревизиите на министерствата.

"Две седмици не е толкова малко и когато се мобилизира административният капацитет на всяко министерство, може да се свърши доста работа, защото това беше една от основните задачи. Така че няма претенции за изчерпателност и толкова дълбочинен анализ, но тенденциите се наблюдават и те бяха изнесени в доклада", каза той и напомни, че докладът ще бъде публикуван в понеделник.

"Заварихме държава, която функционира относително добре. То няма държава, която да функционира безупречно, това е безкрайно сложен механизъм, по-сложен трудно може да се измисли. Така че не трябва да се всяват страхове у хората, че сме кораб, който потъва. Няма такова нещо", коментира още Герджиков.

Вървим в добра посока и искаме да надградим това, което заварваме като положително, но бяхме длъжни да направим и преглед на завареното, за да отстраним от слабостите, макар че разполагаме със сравнително кратък времеви хоризонт. Все пак и за това кратко време могат да се направят някои добри неща, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6469

2

Halo

18.02 2017 в 18:39

Абе професоре, 1 НАП-аджия не може да направи ревизия на малка/средна фирма за 2 седмици, вашите хора направиха ревизия/одит на цели министерстваааа..... Яхооооо, напред професори във всички отдели! :)