Ген. Шивиков ще бъде освободен от армията

OFFNews 23 септември 2015 в 13:30 3243 0

Ген. Шивиков ще бъде освободен от армията

Бригаден генерал Димитър Шивиков ще бъде освободен от длъжност и от военна служба. Със свое решение от днес правителството предлага на президента да издаде указ за освобождаване на бригаден генерал Димитър Шивиков от длъжността командир на 61-а механизирана бригада и от военна служба.

Предложението е във връзка с подаден от бригаден генерал Шивиков рапорт, уточняват от правителствената пресслужба.

Срещу генерала има две повдигнати обвинения. Едното е за присвояване и за злоупотреба със служебно положение. Другото обвинение е за неправомерно ползване на труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище. В хода на това разследване прокуратурата е събрала доказателства за още девет случая на злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт.

Единият от случаите касае периода март 2014 г. до 13 юни 2015 г., когато, според разследващите, генералът е иззел правомощията на командира на Сухопътните войски и без договор и безвъзмездно предоставил бетонов басейн на лице - специалист по лова в Сдружение "Ловно - рибарско дружество"- Карлово, за отглеждане на пъстърва. В резултат Сухопътните войски са ощетени с 28 307 лева от неплатен наем. 

Шивиков е уличен в длъжностно присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови