Гарелов: Грешка е да сме "за" зона за сигурност по турската граница

OFFNews 30 ноември 2015 в 08:48 4141 6

Зоната за сигурност, която Турция иска да създаде, има много опасна роля. Турция иска буфер между нея и Сирия. Там има възможност да бъде създадена турска автономна република, която се заселва с тюркмени и чеченци. Ако кажем, че сме за таква зона, ние взимаме страна на антикюрдска държава, което не е изгодно за нас.

Това заяви тв журналистът Иван Гарелов по Нова тв. Хората се страхуват от Трета световна война, допълни той. 

"Нашата политика започва да звучи по-координирано. В позициите на премиера Борисов виждаме адекватен на обстановката баланс между двете противостоящи си империи”, коментира Гарелов.  На въпрос дали Турция се опитва да въвлече НАТО към челен сблъсък с Русия, Иван Гарелов заяви, че това се прави с цел Русия да ограничи периметъра на своите действия в Сирия, тъй като тя бомбардира тези части, които са близо до границата.

Европейският съюз и Турция договориха сделка за спиране на миграционната вълна. Европа ще даде пари на южната ни съседка, за да подобри условията на живот на бежанците. В замяна Турция получава пари, визови облекчения и подновяване на преговорите за влизане в ЕС. Европа ще даде на Турция 3 милиарда евро, но еднократно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови