Галъп: 76% не искат да се бърза с новите изборни правила

OFFNews 29 ноември 2016 в 10:55 2469 1

76% от българите предпочитат евентуални промени в изборните правила да се случат след повече обмисляне и без да се бърза, за да се направят разумно и да не настъпи хаос.

21% предпочитат бързите промени, за да се спази волята на народа. Останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят.

Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, което е проведено сред 805 души в цяла България. Изводите са от експресен телефонен сондаж в рамките на 22 и 23 ноември, който цели да покаже базисни нагласи по важните текущи въпроси в любопитната ситуация, в която се намира страната.

Проучването е поставило акцент и върху обвиненията срещу бивши и настоящи министри.

Над 70% одобряват, че Румен Овчаров и бил обвинен, близо 60% - че Добрев и Москов са били обвинени. Тепърва следва да се види какво е отношението към обвиненията за министъра в оставка Николай Ненчев.

90% са съгласни, че с подобни обвинения трябва да се продължи, а близо две трети се съгласяват, че когато става дума за правосъдие, най-важното е то да е бързо.

Неодобрението към обвиненията е между 15 и 30 на сто. След неодобряващите личат най-вече поддръжници на съответните политически формации, от които произлизат обвинените.

За да провери общите нагласи сред обществото по тази тема, „Галъп интернешънъл болкан“ тества и крайни твърдения.

48% са съгласни с твърдението „Не е важно да се спазва законът, важното е корумпираните да са в затвора“. Също 48% не се съгласяват, а останалите се затрудняват. Това показва изключително желание за бърза справедливост и сериозни очаквания тази посока.

Акумулиран е тревожно висок дял репресивни нагласи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

29.11 2016 в 11:09

Като задържаш дълго нерешен проблем, ще се наложи да тичаш пред задника си. Обаче тогава покрай сухото гори и суровото.