ГЕРБ внесоха промените за повече секции в чужбина и "Не подкрепям никого"

OFFNews 17 октомври 2016 в 13:03 5424 2

ГЕРБ внесоха промените за повече секции в чужбина и

Снимка БГНЕС, архив

Депутати от ГЕРБ внесоха в деловодството на Народното събрание промените в Изборния кодекс (ИК), отнасящи се до секциите в чужбина и квадратчето "Не подкрепям никого". 

В мотивите на законопроекта е записано, че промените се правят след "широкия обществен дебат с твърдения за евентуални проблеми" при гласуването в държави членки на Евросъюза, както и заради определяне на резултатите от задължителното гласуване с нововъведеното поле "Не гласувам за никого". От Изпълнителната комисия на ГЕРБ уточняват, че промените се правят, за да бъдат предотвратени "всякакви внушения в общественото пространство, че изборният процес по ИК ще бъде затруднен". 

Предложението за секциите в чужбина гласи, че отпада изискването в чужда държава да не може да се образуват повече от 35 секции. Новите текстове не въвеждат никакви ограничения за броя на секциите извън страната в държави членки на ЕС. Предлага се "при възможност" с решение на ЦИК за всеки конкретен случай гласуването да става в повече от една изборна урна в една секция, с което се очаква да бъде ускорен изборният процес. С това ще се гарантира възможността всички българи зад граница да упражнят правото си на глас безпрепятствено. 

Относно отчитането на отрицателния вот на избирателя в квадратчето "Не подкрепям никого", посочват още вносителите, предлагаме да се потвърдят досегашните правила във всички видове избори да се отчита този вот за действителен. Включително, резултатът от този вот да участва при определянето на всички изборни резултати, за всички видове избори, посочват още вносителите.

„Едновременно с това предложихме да се създаде правната възможност, при необходимост, със решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), взето в деня на самите избори, да може в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборна урна. Смятаме, че по този начин ще се създаде необходимата гъвкавост в случай, че в някоя от секциите в чужбина има по-голяма, свръх активност, ще може да се реагира веднага и да се обезпечи бързината на изборния процес. Така българските избиратели няма да бъдат притеснени относно възможността да гласуват”, обясни пред журналисти в парламента председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

По думите му третата група промени, предложени от парламентарната група, се отнасят до отчитането на отрицателния вот. „Това е т. нар. квадратче „Не подкрепям никого”. Ние сме предложили във всички видове избори този вот да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат. Смятаме, че по този начин поддържаме нашето предложение така, както беше през април месец. Обосновавали сме го многократно”, коментира Данаил Кирилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови