ГЕРБ покани на среща БСП и ДПС, ще обсъждат председателството на ЕС

OFFNews 08 април 2017 в 15:32 6377 2

От ГЕРБ са поканили на среща БСП и ДПС. Срещата с БСП е 11 април, а тази с ДПС - на 12 април.

"Бяхте достоен опонент по време на предизборната кампания.Отчитайки заявената от Вас позиция, че ДПС ще бъде опозиция в 44-тото Народно събрание, убеден съм, че националните интереси на България се нуждаят от консенсус и надпартийност. В предизборната кампания бяха очертани серия от въпроси, засягащи предизвикателствата, пред които е изправена страната ни – напрежението в Югоизточна Европа и Близкия Изток, мигрантският натиск, Brexit, Европа на скорости и предстоящото на България председателство на Съвета на Европа. Това са теми, които заслужават сериозен дебат и обща национална позиция. Моля, приемете поканата ми за работна среща на 12 април 2017 г., сряда, от 11:00 часа в сградата на Народното събрание", се казва в писмото на ГЕРБ към ДПС, цитирано от Нова телевизия.

Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова обясни, че срещите са за българското председателство на Съвета на ЕС, като покани са изпратени на всички парламентарно представени партии. 

Срещите се случват на фона на продължаващите преговори за коалиция. 

До момента ГЕРБ преговаря за коалиция само с Обединени патриоти. 

Още в нощта след изборите, след като стана ясно, че БСП е втора политическа сила, лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че партията няма да прави коалиция с ГЕРБ.

Малко по-късно Националният съвет на партията взе решение, че ако бъдат поканени за разговори за коалиция с ГЕРБ, ще участват в разговорите и ще обявят, че заради различие в програмите няма да участват в коалиционно правителство с ГЕРБ.

Първото заседание на новия парламент е насрочено за 19 април. Очаква се кабинетът да бъде излъчен малко преди това. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови