ГЕРБ пита има ли "черноморски фронт" срещу Русия

OFFNews 19 февруари 2017 в 20:56 7578 10

ГЕРБ пита има ли

Има ли открит "черноморски фронт" срещу Русия? Този въпрос отправи към служебното правителство бившият депутат от ГЕРБ Валентин Радев. На съвместна пресконференция с бившия военен министър Николай Ненчев в централата на БЗНС той отправи поредица въпроси към служебния министър на отбраната Стефан Янев. Поводът е решение на министрите на отбраната на НАТО за увеличаване на военното присъствие в Черно море.

"В крайна сметка какво се случва в Черно море? Няма да забравя думите на премиера - той говореше тогава, иска Черно море да е зона на сигурност, и че няма да открие черноморски фронт срещу Русия. Сега ще откриваме ли такъв фронт, няма ли да откриваме, ще ни е приятно ли на българите да отиваме, тогава се смееха на неговите думи - като отиваме в Черно море на плажа да сме под дулата на Русия и някакви други дула", каза Валентин Радев.

Двамата с Ненчев поставиха и въпроса кой е дал мандат и е упълномощил служебния министър Янев на срещата на министрите в Брюксел да дава съгласието си НАТО да увеличи флотилията в Черно море.

В неделя Валентин Радев и Николай Ненчев дадоха да се разбере, че отговорът за увеличаването на военното присъствие се дължи, както от президента Румен Радев, така и от служебния премиер Огнян Герджиков и от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Ненчев попита дали военният министър Янев е получил мандат от президента, за да преговаря за разполагане на постоянна морска група в акваторията на Черно море. Той припомни, че по време на предизборната кампания за президент Румен Радев е акцентирал върху балансираната политика с Русия. "Същият този президент, който се застъпва за отпадането на санкциите срещу Русия - дали от него е получил мандат служебният министър", попита Ненчев.

"Любопитен съм дали е коментиран въпросът с изграждането на този координационен команден център, за който ние настоявахме да бъде във Варна. Дали служебният министър на отбраната е отстоявал подобни позиции и дали е дал съгласието си. Питам съвсем откровено за пореден път - член ли е служебният министър на отбраната на БСП и съгласува ли своите позиции с г-жа Нинова", попита още ексминистърът.

"Дрънкането" на оръжия в близост до Русия беше тема, която преди година доведе до известни противоречия между експремиера Бойко Борисов с Ненчев и Даниел Митов. Тогава се заговори за създаването на обща флотилия с участието на България и Турция срещу руските сили, а Борисов заяви, че ако негови министри са поемали ангажименти от негово име "ще има проблем с тях". "Ще ги пратя на корабите да воюват те. Да видят колко е хубаво", закани се тогава Борисов, според когото създаването на флотилия и пращането ѝ при руските кораби е "пряко отиване към военен конфликт". 

Притесненията на Борисов дойдоха след изказване на румънския президент Клаус Йоханис, който предложи за създаването на общ боен флот в Черно море. 

В отговор на премиера пред депутатите от комисията по отбрана Ненчев заяви, че страната ни няма нужда от демилитаризиране на Черноморския регион и изложи аргументи за дисбаланса на силите, в който Русия разполага с около 245 бойни спомагателни кораба и 6 подводници срещу нашите сили, които нямат нито една подводница.

Като реакция от левицата внесоха в парламента проекторешение, с което поискаха Черно море да бъде обявено за демитализирана зона, а лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че "протяга ръка" към тезата на Борисов за това Чeрно море да не се превръща в конфликтна зона.

В темата беше въвлечен и президентът Росен Плевнелиев. След изказването на Борисов през лятото на 2016 г. той и военният министър отидоха на среща с държавния глава, за да изяснят позиции. Плевнелиев тогава потвърди, че е имало подобно предложение от страна на Румъния. „Да, Румъния е повдигнала въпроса и за ново сътрудничество – това може да бъде инициатива само в рамките на формата на НАТО. Къде тук е сензацията и кое е новото? Няма кой и как да бъде изненадан“, обясни тогава президентът. Той обаче припомни в отбранителните концепции на НАТО и България Русия е посочена пряко като заплаха за сигурността в региона.

От своя страна Борисов поясни, че има граница, която не трябва да бъде минавана. „Флотилия по начина, по който беше предложена, е отхвърлена. Никой няма съмнения в нашите пронатовски и проевропейски позиции. Това трябва да е ясно. Винаги съм казвал, че ние сме миролюбива страна. Ние сме страна, която иска да стори, да се развива, да има спокойствие. Имаме една прекрасна черноморска ивица. Винаги съм казвал, че в Черно море искам да виждам платноходи, а не да се превръща в арена на военни действия“, заяви тогава той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10564

10

ultra-73

21.02 2017 в 16:55

Всеки пита "кой ми сра в гащите":)Няма никакво значение, важното е, че колкото повече НАТО в и около България - толкова по-добре за нея и нейните граждани!

23293

9

Стефан

20.02 2017 в 13:06

Няма да стане толкова лесно. Овладяването му от руснаците, освен изпълнение на първата точка от заветите на Екатерина Велика, е и невъзстановима загуба за англо-саксонския свят. За остатъчната великобритания - стратегическа.

23293

6

Стефан

20.02 2017 в 00:03

Ъъъ ... Вечер лъскаш на гей порно ли?

Вече ставаше дума - откак Крим се върна в Русия, никакъв флот в Черно море, в никакъв състав, няма нито смисъл, нито значение. Боя на флота с брега, особено с този бряг, е с предизвестен, мигновен, и печален за флота край. Във военен смисъл, примерно от есента, Черно море е вътрешно за Русия море. След това, непокътнатия и Черноморски флот ще излезе в Средиземно море.
Ако някой от нашите пишман политици смята друго ...

42249

1

Denis Rizanov

19.02 2017 в 21:44

герб питат, ебемчев внесъл въпроса... Ко стаа тука ве?!