ГЕРБ отчете подредени служби и скок в телефонните измами

OFFNews 21 февруари 2017 в 11:47 2383 1

ГЕРБ се отчете подредени служби и скок в телефонните измами

Системата за сигурност никога не е била по-подредена, но в същото време се отчита скок в телефонните измами. Това стана ясно на кръгла маса „Управленска програма в сектор Обществен ред и сигурност“, на която говориха двама бивши вътрешни министри от ГЕРБ - Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова.

Двамата отчетоха напредък в законодателството в сектор "Сигурност", което Бъчварова определи като модерно. "По време на управлението на ГЕРБ системата за сигурност беше подредена институционално. Това е една много здрава основа. Всякакви твърдения от този род са спекулации. По-подредена системата за сигурност никога не е била", заяви Бъчварова, цитирана от "Фокус".

Като важен резултат тя отчете справянето с бежанския натиск и строежа на оградата, което дало резултат - почти 40% по-малко са нелегално влезлите в страната. "Убедена съм, че оттук нататък в България ситуацията ще бъде много по-спокойна“, подчерта бившият министър. 

В същото време Цветан Цветанов отчете ръст в телефонните измами. Пред 2013 г. жертвите на измамниците са дали 4.3 млн. лв., като сега парите са станали 6.7 млн. лв. Традиционно ексминистърът се оправда с правосъдната система „2015 г. условно осъдените са 64%. Това няма превантивен ефект. Ефективно осъдените са 31%, което е абсолютно недостатъчно. Убеден съм, че тук има рецидив. В момента говорим за 4,3 млн. лв. през 2013 и сега за 6,7 млн. лв. Тук трябва да се търси някакво подобрение. Натискът на корупция се е увеличил много рязко през 2013-2014 г.“, допълни Цветанов.

Според него в "един следващ управленски мандат политиката в сектор „Сигурност“ трябва да изпъкне". Според него вниманието трябва да бъде фокусирано върху превенция на битовата престъпност. 

По думите му през 2014 г. страната ни е в негативния списък на държави под наблюдение заради трафика с хора. „През последните години нарасна лавинообразно процентът на употреба на наркотици на подрастващите. Трябва да положим максимални усилия да противодействаме ефективно“, каза още Цветан Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови