ГЕРБ и РБ поискаха разпускане на ВСС (обновена, снимки)

OFFNews 26 януари 2016 в 17:47 11673 37

Снимка Сергей Антонов

ГЕРБ и РБ поискаха разпускане на ВСС

ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) поискаха оставката на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Представители на ГЕРБ, РБ и ПФ се събраха на извънредна среща в Народното събрание. Очакваше се в те да излязат с обща декларация, предложена от ГЕРБ.

След срещата зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче прочете декларация само от името на партията на Борисов и подчерта, че останалите партии от управляващата коалиция ще изразят позицията си в близките дни.

"Според нас ВСС е изчерпал окончателно доверието, с което се ползваше в обществото. Серията от скандали, създадена от настоящи членове на съвета, затвърди усещането, че кадровият орган на съдебната власт не може да изпълнява функциите си по закон", се казва в декларацията на ГЕРБ. 

Цветанов подчерта, че членовете на ВСС се занимават с конфликти помежду си, вместо да решават важните проблеми на съдебната система. 

Минути след декларацията на ГЕРБ съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски заяви, че всички партии от формацията също искат разпускане на ВСС, но ще излязат със собствена декларация утре. 

"Това е искане от нас за един морален акт на всеки член на ВСС, които не произвежда очакваният продукт от цялото общество. Там се произвеждат само скандали. Мисля, че българският парламент, без да се меси в независимостта на властите, трябва да изрази мнението си", каза пред събралите се журналисти Зеленогорски.

По информация на Mediapool докато партиите от мнозинството заседават в парламента и подготвят своята декларация, главният прокурор Сотир Цацаров и мнозинството във ВСС също са се събрали, за да обсъждат позицията си по предстоящото искане на оставката им.

Исканията на ГЕРБ и РБ за разпускане на ВСС идват само ден преди да бъде публикуван докладът на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и борбата с корупцията.

Това се случва и по-малко от две седмици след скандала с SMS-а, който премиерът Бойко Борисов препрати на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Съобщението гласеше "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме". Премиерът заяви, че съобщението е изпратено от негов сътрудник, а малко по-късно Яне Янев заяви, че той е препратил съобщение, което е получил от негов източник от администрацията на ВСС. Янев обаче така и не можа да обясни глаголната форма на съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!