ГЕРБ и Патриотите почти се разбраха, от утре разпределят министерствата

Владимир Йончев 06 април 2017 в 17:24 12290 14

Преговорите между ГЕРБ и Обединени патриоти за съставяне на коалиция вървят изключително гладко, разказаха присъствали на разговорите.

Най-важните въпроси - колко министерства отиват при Патриотите и кои ще са министрите, обаче още не са обсъждани и разговорите за това ще започнат утре.

Засега единственото условие, което Обединени патриоти са поставили, че искат или министерството на енергетиката, или министерството на икономиката. От ГЕРБ са оценили искането като реалистично и са дали индикации, че то няма да е препъни камък.

Въпросът, който изглеждаше най-тежък - за вдигането на минималната пенсия на 300 лева и индексация на останалите пенсии, изглежда също върви към разрешаване. ГЕРБ още не са дали конкретен отговор, но са възложили на Владислав Горанов да изготви разчети с възможните варианти.

За какво са си говорили до момента?

На първия разговор ГЕРБ са представили програмата си, но Патриотите са казали, че е твърде обемна и обща и са поискали съкратен вариант, за да са сигурни, че ясно разбират кои точно политики ГЕРБ определят като приоритетни.

Междувременно Патриотите са нахвърляли "наброски" върху програмата на ГЕРБ, които описват коя политика с какъв точно проект трябва да се реализира. Например върху политиката за подобряване на инфраструктурата са записали кои според тях пътища трябва най-напред да се преасфалтират.

ГЕРБ са поели ангажимент днес да дадат на ОП съкратената версия на програмата си, допълнена с конкретиката, която Патриотите са поискали. Това трябва да стане до края на деня.

Очаква се утрешните преговори да започнат с преглед на този документ и да се определи какво в него е приоритет и какво остава за ако има време и ако има пари. След това започва разговорът по същество - колко министерства отиват при Патриотите.

Макар никога да не е споменавано в официални разговори, две са възможните логики, по които ще се определят местата.

Едната е според броя на депутатите. ГЕРБ имат 95, а Обединени патриоти 27, т.е. съотношението е 3,5 към 1. Министерствата са 15, а министрите са 18, заедно с вицепремиерите. По тази логика Обединени патриоти ще получат 4 министерства и един вицепремиер.

Патриотите обаче настояват за друга логика. Те казват - при предишната коалиция Реформаторския блок имаше 23 депутати и получи 8 министри. Ние сега имаме 27 депутати, значи трябва да получим повече.

Тази сметка допълнително се обърква от неяснотата колко точно са били министрите на Реформаторския блок. Бройката 8 беше казана от премиера Бойко Борисов при скандала около излизането на Радан Кънев в опозиция. Официално обаче министрите на РБ бяха 5.

Вече са ясни няколко министерства, които ГЕРБ ще запази за себе си. Това са образованието и здравеопазването - защото ГЕРБ ги смятат за ключови за политиката им в този мандат и смятат, че именно недовършените реформи там са влошили представянето им.

Най-ясно е министерството на финансите - там министър със сигурност остава Владислав Горанов.
МВР е желано от Патриотите, но едва ли имат шанс да го получат. Министър на вътрешните работи почти сигурно ще е бившият главен секретар Калин Георгиев.

Почти сигурно е, че социалният министър няма да е от средите на Патриотите, защото ГЕРБ се притесняват от евентуални нови прекомерни обещание след вдигането на пенсиите.

На Патриотите вероятно ще бъдат предложени министерствата на културата, туризма, енергетиката и отбраната. Те обаче настояват още за земеделието и екологията и вероятно ще получат поне едно от двете. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

20

мнение от IP

07.04 2017 в 08:46

Така се притеснявах дали ще се разберат кои пътища да се асфалтират първо...



29585

19

Izalina

07.04 2017 в 07:24

Ако верно обмисляте Калин Георгиев, по-добре връщайте социоложката

Вече съм отчаяна, а още не са почнали да го сглобяват

29217

18

Лопе де Вега

07.04 2017 в 07:21

Предстои голямо лапане! Триглавата ламя е гладна та хълца! Ако се закрепят четири години спукана ни е работата!

Поздрав!

20699

15

Новак

06.04 2017 в 19:54

Срам ме хваща като си спомня, че бях убеден, че по-лошо от Пепи пудела няма. Сега шоуто обещава да е още по-голямо. Лошото е, че е на наш гръб. само си представям картинката - Веждито пуши пура, Каракачанов се надува като пуяк, В. Симеонов гледа лошо, по средата цъфти Лилето, а Боко обяснява как за всичко са виновни Костов, Станишев , Орешарски, Радев и Герджиков. Последния може и да го пропусне защото той по Царя и царедворците много много не вика. Все пак те го взеха от улицата , поизтипуха и му дадоха кокала. Също като в "Кучешко сърце" на Булгаков. Само дали краят ще е същия?