Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ГЕРБ: Тоталитарните режими у нас да се учат в училище

ОFFNews 26 ноември 2015 в 12:05 3697 12

ГЕРБ иска в часовете по история да се учи повече за тоталитарните режими в България през 20-ти век.

От партията започват петиция, с която настояват образователният министър Тодор Танев да разпореди промяна в учебните програми и включването на тоталитарните режими. Под нея вече стоят подписите на над 60 депутати от ГЕРБ. Инициативата беше представена пред журналисти в парламента от депутата Методи Андреев.

"През изминалите 25 години на преход в образователната система изучаването на тоталитарните режими в България през 20-ти век остана частично и непълно застъпено в учебните програми. Обществената необходимост от осветляването на тези периоди става все по-осезаема за младите българи", каза той.

Според Андреев е недопустимо мирогледът на хората, които ще управляват държавата утре, да бъде моделиран с невежество и заблуди за миналото.

"България остана единствената страна от бившия социалистически лагер, в която не се преподава близкото минало", каза Андреев и добави, че "формирането на правилните ценности и изграждането на младите българи като достойни родолюбци" е в ръцете на

Той призова българските интелектуалци и общественици да подкрепят петицията. Обърна се и към останалите парламентарни групи със същия призив и обясни, че лично ще им представи идеята. Очаква се петицията да бъде качена в интернет.

Андреев обясни, че говори за режими, а не само за комунистически такъв, защото характеристики на тоталитаризъм е имало и пред 9 септември 1944 година. Той добави, че визира случилото се след Деветнадесетомайският преврат от 19 май 1934 г, когато Народното събрание е разпуснато, а партиите - забранени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews