ГЕРБ: Искането за референдум е законно, Манолова заблуждава

Симона Костадинова 04 юни 2015 в 13:55 1797 6

"Смятам, че предложението на президента за референдум е законно. Твърдението на Мая Манолова е абсолютно правно необосновано и неправилно. Прави се пореден опит да се заблуди публиката и то с твърдения в зала".

Това каза председателят на правната комисия към парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов пред журналисти в парламента.

"Въпросната разпоредба, която тя цитира, касае само и единствено срокове, когато става въпроса за инициатива подписка. Това е нормата, само в такъв случай не може да се започне по-рано от 6 месеца и не може да се внесе по-рано от една година, след като е имало отхвърляне с решение на Народното събрание", смята Кирилов.

Според него тези срокове няма как да касаят референдуми, инициирани от президента, Министерски съвет, една пета от общинските съвети в страната и една пета от народните представители.

"Тя се опитва да тълкува, като сравнява президента, като инициатор на референдума, с гражданите и твърди, че той следвало да бъде наравно с тях. Такова изискване в този закон няма", обясни той.

Кирилов допълни, че инициативите са абсолютно различни и по технологии, и по субекти, които имат възможността да направят предложението.  

По думите му редът, по който президентът трябва да предлага референдум, бил описан в закона за референдумите.

Кирилов каза още, че според него въпросите, които са предложени от президента, не трябва да бъдат преформулирани.

По повод приетите днес на първо четене промени в закона за референдумите, той обясни, че ГЕРБ "би се включила в дебатите", ако на второ четене се повдигне темата за смъкване на праговете за изискваните подписи за иницииране на референдум от гражданите. 

"Принципно подкрепяме, но подчертаваме, че това не е въпрос, който точно нас да ни касае пряко. Ние вече сме доказали, участвали сме в такава инициатива, можем да съберем достатъчно подписи и във рамките на сегашните изисквания", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови