Френският посланик: До вчера имахте министър, който искаше реформа. Притеснени сме

OFFNews 10 декември 2015 в 10:18 16448 21

Посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан

"В Париж са притеснени. Очакваме реформи. Правителството на Франция очаква да има система, която да осигурява, че магистратите – прокурорите и съдиите – са независими хора, които решават."

Това заяви посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан в интервю за Нова тв тази сутрин в коментар за отхвърлената от Народното събрание съдебна реформа, която предвиждаше въвеждането на парламентарен контрол върху работата на главния прокурор. След гласуването министърът на правосъдието Христо Иванов и тримата му заместник-министри подадоха оставки, които същия ден бяха приети от министър-председателя Бойко Борисов.

"До вчера имаше една явна политическа воля в правителството да се реформира съдебната система. Ние знаехме, че със сигурност имаше един министър, който искаше една реформа. Сега има съмнения, но ще видим. Ще има нов министър", заяви посланикът.

Подобно изказване направи също днес и холандският посланик в България.

"Беше предвидено тази реформа на конституцията да е първата степен и да има други закони. Но не съм аз човекът, който ще каже какви да са текстовете. Трябва да видим дали те ще доведат България до целта - независими съдии, независими прокурори... Това, което очакваме е бъдещият министър да продължава в тази посока – да се създаде независима и контролирана съдебна система, трябва да сме сигурни, че този ВСС работи."

Защо посланиците понякога говорят за реформата в България, попита Ксавие Лапер дьо Кабан и отговори: "Когато България се присъедини към ЕС преди почти 8 години, другите държави членки и ЕК мислеха, че България не е готова в областта на правовата държава и че трябва да се създаде механизъм за оценка и сътрудничество, да помагаме на българските власти да реформират съдебната система и най-накрая вашата страна да стане функционираща правова държава. Казусът "Белведере", по който бях интервюиран миналата година, е перфектен пример за факта, че в България не е имало никаква реформа от 7 години".

За Румяна Ченалова, сравнена тогава от самия него с една от "гнилите ябълки" на съдебната система, днес посланикът заяви:

„Ченалова беше един инструмент. Може би е била в тази схема на корупция в съдебната система. Тя беше уволнена, опраскана, както се казва на български. Естествено, не знаех тази дума преди няколко седмици. Тази бивша съдийка казва много интересни неща – например, че бившата председателка на Софийски градски съд Владимира Янева е била под натиска на хора с влияние. Като че ли съдиите днес не са независими хора. Би трябвало да знаем дали съдебната система работи или това, което казва Ченалова е пълна лъжа. Трябва да се разследва”, коментира още френският посланик.

"Това ми е интересно на мен и моите колеги от ЕС, защото ЕС е свободно пространство, т.е. трябва да има доверие между нас, че правилата, директивите, които са нашето общо право, се прилагат във всяка страна. Това значи, че трябва да сме сигурни, че продуктите, които са произведени в България и пътуват без контрол във Франция, са били проконтролирани в България и ако не са били, че ще има съд и че съдебната система функционира. Трябва да сме сигурни, че хората, които пътуват, не са престъпници."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!