Фондът за гарантиране на влоговете ще изтегли заем от 300 млн. евро

OFFNews 10 февруари 2016 в 16:19 3400 2

Фондът за гарантиране на влоговете ще изтегли заем от 300 млн. евро

Снимка БГНЕС, архив

Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ще изтегли 300 млн. евро заем. В сряда правителството одобри споразумение с Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), с което да бъде предоставена държавна гаранция. Министърът на финансите е упълномощен да проведе преговорите с банката и да подпише Гаранционното споразумение при условие за последваща ратификация от Народното събрание.

Заемът ще бъде в допълнение на заем със същия размер от Европейската банка за възстановяване и развитие и ще допринесе за попълване на резервите на ФГВБ, съобщават от правителствената пресслужба. С получения финансов ресурс Фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост за изпълнение на установените си със закон задължения по гарантиране на влоговете и преструктуриране на кредитни институции.

Решението на правителството е в съответствие на разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България за 2016 г., в който е предвидено в рамките на текущата бюджетна година МС да издава държавни гаранции по заеми на ФГВБ, включително по заеми от външни кредитори, при условие за последваща ратификация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews