Евродокладите за България се пишат от петима души

OFFNews 06 март 2017 в 10:50 3897 5

Екипът, който изготвя мониторинговите евродоклади за България и Румъния, се състои само от петима души.

Двама от тях са местни съветници на Еврокомисията, разположени съответно в София и Букурещ, и работят по т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка (официалното бюрократично име на евродокладите) на пълно работно време. Останалите трима служители са в Брюксел и работят частично по изготвянето на докладите. Те са прикрепени към Генералния секретариат.

Това посочват от екипа на първия зам. председател на Европейската комисия Франс Тимерманс в отговор на официално запитване на българския евродепутат Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП). Радев е попитал комисията колко души изготвят механизма и към кои дирекции работят те.

От Европейската комисия допълват, че служителите имат разнообразни профили, включително юридически, и могат освен това да разчитат на правен експертен опит, включително на юридическия опит на свои колеги, по-конкретно от Правната служба и Европейската служба за борба с измамите, както и от Генералните дирекции „Правосъдие и потребители", „Миграция и вътрешни работи", „Вътрешен пазар", „Регионална и селищна политика" и „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване", в зависимост от случая. За изготвянето са използвани също и външни експертни становища на специалисти от други държави членки, като например съдии и прокурори, включително и във връзка с техническата помощ, предоставяна от Службата за подкрепа на структурните реформи.

От кабинета на Франс Тимерманс не да дали отговор на въпроса колко струва на европейския данъкоплатец изготвянето на доклад по Механизма, вкл. подготвителната работа по него.

В коментар, изпратен до българските медии, Емил Радев посочва, че според него не е сериозно важните доклади да се изготвят само от петима души, "като трима от тях дори не се занимават с тематиката на пълен работен ден и дори не всички са с юридическо образование".

„Реално може да се каже, че двама-трима служители в Европейската комисия решават бъдещето на България и начина на развитие на съдебната система, без да имат необходимите познания и опит. Нищо чудно, че често докладите си противоречат", коментира българският евродепутат. В заключение той заяви, че е крайно време Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне и да бъде разработен нов общоевропейски механизъм за всички държави-членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12069

5

Петър Папазов

06.03 2017 в 17:06

Не е сериозно разбира се. Как можеш да пишеш епикриза без дори да си говорил с пациента. Все едно да кажеш :тя е бременна защото коремът и е голям.Тъп Брюкселски формализъм.Кое гарантира че не пишат поръчкови доклади?

10571

3

Hissarion

06.03 2017 в 14:11

ЕС е кафкианска структура. Напълно в реда на нещата е един човек да отговаря за България, а десет човека да работят по подобрение на жизнения стандарт на кучетата в съюза.

12201

1

nali

06.03 2017 в 11:53

Дори са много петима души, и един стига за да се види положението тука.
Но от ГЕРБ са прави, за да се махне с проблема с корупцията трябва да отпаднат докладите.
Тогава вече няма да има проблеми пред корупцията.