Енергийният министър: България ще получи най-ниската цена за руски газ в региона

OFFNews 22 март 2017 в 20:13 7273 6

След постигнатото споразумение между Брюксел и "Газпром" България ще получи най-ниската цена за руски газ в региона. Това обяви пред bTV енергийният министър Николай Павлов. 

"В момента имаме най-добра цена в региона и показател за това е липсата на желаещи за внос", коментира Павлов.

По повод искането на "Булгаргаз" за увеличаване на цената на газа с близо 30% от 1 април, което ще бъде обсъдено от регулатора след дни Павлов посочи, че дори и да бъде прието увеличението, цената няма да достигне цената от второто тримесечие на миналата година - 405 лева за 1000 кубични метра. 

Той обясни, че поскъпването е мотивирано от увеличените цени на петрола през последните 9 месеца.

Според него сега поскъпването е щяло да бъде около 20%, ако е било одобрено искането на "Булгаргаз" за увеличаване на цената с 13% вместо осъщественото поскъпване с 5%. 

През първото тримесечие на годината щетата за "Булгаргаз" от разликата между доставната и продажната цена се оценява на 30 млн. лв. В допълнение в средата на април започва пълнене на хранилището в Чирен, което за компанията означава 100 млн. лв. допълнителни разходи, обясни Павлов.

Първата пратка от оборудването за АЕЦ "Белене", което българската страна придоби след плащане по арбитражното дело срещу "Росатом", вече е на пристанището в дунавския град, а до края на август се очаква да пристигне цялото оборудване, каза още енергийният министър.

Все още не е ясно как ще бъде използвано оборудването, като това ще е политическо решение, коментира министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

3

Big Smile

22.03 2017 в 22:53

България ще получи най-ниската цена за газ в Задунаевския регион. Не ви ли е срам - братушките имат нужда от финасова инжекция, да им помогнем, както сме правили последните 100-тина години!
Бълкански, като разбираш толкова от ядрена енергетика, що не ходиш да се боднеш в Чернобил?

16008

2

Nik68

22.03 2017 в 21:36

Какво значи да е експертно решението професоре. а старата максима кой поръчва музиката. На музикантите им се свири, ли свири - ангажимент да има.