ЕК спира механизма за наблюдение на България, но ще сме под лупа заради корупцията

OFFNews 27 октомври 2016 в 21:19 6172 4

Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати писмо до премиерa Бойко Борисов, в което го уверява, че механизмът за наблюдение над България ще отпадне до 2019 г., съобщава БНТ.

В писмото си Юнкер пише, че напредъкът, който България отбелязва по механизма, предполага предприемането на "по-динамичен подход за пълно отчитане на трайните тенденции", които може да се изгубят "при годишната цикличност на докладите". От началото на 2017 г. възнамеряваме да въведем този нов подход в нашите доклади, допълва той.

Юнкер се съгласява с виждането на премиера, изразено в предишно писмо между двамата, че всяка българска институция има нужда от яснота за стъпките, които да предприеме, за да постигне целите за реформи, както и че ефективното прилагане на препоръките на ЕК изисква съвместни действия от всички съответни институции.

Според председателя на ЕК работата у нас срещу корупцията и организираната престъпност е показала необходимостта от действия за предотвратяване, разследване, наказателно преследване и съдебни решения в тези области.

В писмото на Юнкер се добавя, че предприетата проверка на българската прокуратура може да послужи като пример за подобни съвместни действия с ЕК и в други области. Той се съгласява с предложението на премиера за подобно сътрудничество в сферата на съдебната система (с възможност да обхваща Висшия съдебен съвет или Инспектората). Друга възможност е това сътрудничество да засегне създаването на единна българска институция за борба с корупцията.

Председателят на ЕК съобщава, че контактите по тези въпроси ще бъдат осъществени преди следващия доклад по механизма, който се очаква през януари догодина. Убеден съм, че под Вашето ръководство България ще продължи по пътя на реформите и ще може да излезе от механизма с достатъчно изпълнение на показателите, така че решението да бъде прието преди края на мандата на тази комисия през 2019 година, добавя Юнкер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9402

4

данван

20.02 2017 в 14:18

По корупция и да ни наблюдават и да не ни - няма да мръднем скоро

13214

3

XR4

28.10 2016 в 00:08

Ебаси!Не съм вярвал , че дойде ден в който ще дам положителен вот на Балкански!

20699

1

Новак

27.10 2016 в 22:40

Е, няма такова лицемерие, наглост и най-вече безпринципност. Под ръководството на такива мишоци Европейският става по-лош от Съветския съюз. Кой в България може да си сложи ръката на сърцето и да каже, че страната върви по пътя на реформите, че прокуратата е чиста и не работи по поръчки, че съдебната система е справедлива и реформирана? Естествено освен Цвък, но той не се числи към нормалните хора.
Няма никаква разлика с лъжите от комунизма - сигурно и другарето са си вярвали, че живеят в най-справедливия строй на всички земни кълбета. Или поне така ни втълпяваха досущ като този председател на ЕК. Има една разлика - не им хлопат ченетата , все още.