Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЕК искала разследване за корупция, а не оставки след "Яневагейт"

OFFNews 02 декември 2015 в 13:09 3416 6

Твърденията, че Европейската комисия е поискала оставки на магистрати след скандала с изтеклите записи на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова, са неверни. Това се казва в ново писмо от Брюксел, обяви министърът на правосъдието Христо Иванов след заседанието на Министерския съвет.

Писмото е от Франс Тимерманс и е изпратено до вицепремиера Меглена Кунева с копие до Христо Иванов.

Преди дни Mediapool обяви, че според писмо до медията от ЕК Брюксел настоява разследването на "Яневагейт" да стане без замесените в него. Сред имената, които се чуха в рамките на скандала, е и това на главния прокурор Сотир Цацаров.  

От прокуратурата изпратиха свое запитване до Брюксел, откъдето отговориха, че не се иска отстраняването на административния му ръководител. Така с разследването наскандала се зае прокуратурата, въпреки че председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска президентът Росен Плевнелиев да сформира специална комисия по въпроса.

ЕК е длъжна да наблюдава България, когато има твърдения за корупция по високите етажи на властта, това е част от критериите за мониторинг, подчерта Иванов.

Когато в България се чуват имена на високи съдебни длъжности и се говори за търговия с власт и съмнения за корупция, това трябва да се проверява и е нещо, за което ЕК многократно е настоявала, настоява и в този случай. Сутринта имах среща с експертната мисия на ЕК, която е в София и тази тема зае 70% от дискусията и въпросите, които колегите от ЕК поставиха, подчерта правосъдният министър.

Тази истерия, че е имало подвеждане, фалшификация е един опит да се смени темата, категоричен е той.

По думите му вече сме стигнали до ситуацията, в която ВСС и прокуратурата проверяват твърденията. Остава да се направи и проверка, която да покаже дали те са верни, или имената на тези, които са се чули, ще бъдат изчистени, коментира Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!