Доставката на нови двигатели за изтребителите забуксува

Юлиан Христов 05 октомври 2016 в 12:50 7444 9

Доставката на нови двигатели за изтребителите забуксува

Министерството на отбраната прекрати преговорите за доставка на нови двигатели за бойната авиация, защото се оказа, че избраната фирма "Авиостарт" предлага двигатели, които още не са произведени. Във вторник МО обяви, че стартира процедура по пряко договаряне с участниците в процедурата за доставяне на двигателите.

На 15 април МО обяви обществена поръчка за доставката на 10 двигателя за изтребителите МиГ-29. Изискването беше четири от тях да са изцяло нови, а шестте останали - новоремонтирани.

На 4 октомври комисията, която е провела среща с представители с единствената допусната фирма, е установила, че предлаганите от нея двигатели още не са произведени. От "Авиостарт" са посочили като дата на производство септември-октомври 2017 г., а производителят съвсем естествено е руската "РСК-Миг". По същия начин стоят и нещата с доставката на ремонтирани двигатели - от документацията, предоставена от "Авиостарт", става ясно, че те ще бъдат ремонтирани в Чернишевския завод - производител на всички серии двигатели РД-33 за изтребителите МиГ-29, каквито МО търси, едва през 2017 г.

"Видно от представеното техническо предложение на участника, както и допълнително представените от него документи, същият декларира доставката на нови двигатели, които ще бъдат произведени през 2017 г., както и ремонтирани такива отново през 2017 г. Т.е., към датата на провеждане на процедурата няма нито произведени, нито ремонтирани двигатели, които да може да достави", се посочва в доклад на комисията от вторник, в който се заключава, че единствената допусната фирма не отговаря на изискванията на МО.

На всичкото отгоре се оказало също, че общата предложена крайна цена е близо 43 млн. лв., докато МО е планирало за това 36 млн. лв.

За да бъде избегнато по-нататъшно забавяне по процедурите, от МО са решили да прибегнат до пряко договаряне с участниците в процедурата.

От състезанието бяха отстранени другите два участника - Трейд Къмпани С.Р.Л. и Haltech Kft. Първата компания не представи документи, че притежава лиценз за внос и износ на продукти, свързани с отбраната, както и валиден сертификат за получаване на такива продукти. Фирмата не доказала също, че е предоставила банкова гаранция. Вторият участник пък не е доказал, че е регистриран в съответния публичен регистър.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

9

Руслан

05.10 2016 в 23:25

Двигатели има, ама само там...
А нашите задокеански братя що не подариха една ескадрила 16ски? Нали сме братя по оружие?

10538

6

Black Hex

05.10 2016 в 14:29

Но както е казал преди няколко месеца един наш колега съфорумец:
"Ние сме в НАТОвската система за колективна сигурност. Така че, изобщо няма значение дали армията ни ще има някакво оръжие. Дори и да няма, турците ще ни пазят, защото са наши евроатлантически партньори."

Нали ве еврошоромолки?

10538

5

Black Hex

05.10 2016 в 14:01

защото се оказа, че избраната фирма "Авиостарт" предлага двигатели, които още не са произведени.

АХА-ХА-ХАХХХХ!
Това ще е някой "колега" на циничния "разбирател" чесън! Някой дето разбира разделението на труда!

12691

3

Емил Станоев

05.10 2016 в 13:33

Тъп колхозник ! Вместо да вземе двигателите директно от производител ще ползва посредник !! ама не е тъп ще вземе пари за това и няма кой да го съди.