Дончева: Турция става опасен съсед

OFFNews 25 юли 2016 в 21:35 4044 2

Опитът за преврат в Турция е много под въпрос – не се видя лицето на превратаджиите. Не стана ясно кои са организаторите и какви са мотивите им. Това заяви пред bTV лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. 

Твърди се, че висши турски военни са участници, но дали, защо? Как се бомбардират сгради, които са празни. В един преврат са замесени тези, които могат да го направят. Това не са учителите, магистрати и журналисти. Висяща е думата „преврат“, коментира тя.

Събитията в Турция ще дадат отпечатък на Балканите и у нас за доста дълго време, категорична е Дончева.

Тревожен е начинът, по който се налага диктатура в Турция. Това е опасен съсед в региона, а България няма възможности да противодейства, подчерта Дончева.

„Смятаме, че има достатъчно натрапващи се аналогии с миналия век. Това прилича на годините преди Втората световна война. Тогава бяха сключени странни съюзи. Безпомощността на лидерите в Европа става все по-отчетлива. Не искаме да правим избор между един и друг ислямист“, допълни тя.

Дончева определи като смешни твърденията на бивши разузнавачи, според които няма непосредствена заплаха за България след метежа в южната ни съседка.

Смешно е да кажеш публично, че ще пратиш 200 военни на границата. Турция може да влезе за 2-3 часа у нас, коментира лидерът на "Движение 21".

Татяна Дончева коментира и предстоящите президентски избори, като заяви, че позицията на премиера Бойко Борисов е театър. 

Има нужда от умен и смел президент, който ще води страната в много критичен момент, категорична е Дончева.

По думите ѝ може да има обединяване вляво, но това едва ли ще се случи, защото БСП вероятно няма да го позволи. 

„БСП е сложна организация, те са тежко разделени. Управляващото крило също е тежко разделено. Съществува недоверие между членската маса и ръководството. Ние няма да се поставим в слугинска роля и да обслужваме конюнктурни интереси и интриги”, подчерта Татяна Дончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови