Дончева: Има прокурорски натиск за овладяването на "Булгартабак"

ОFFNews 26 юни 2014 в 09:58 7226 18

Татяна Дончева

Снимка Нова тв

Татяна Дончева

Разводът между Делян Пеевски и Цветан Василев беше свързан с това всеки да си вземе някакви фирми, които може би са общодоговаряни. Част от фирмите се оказаха на Цветан Василев, но с мениджмънт, назначен от Пеевски. Той успя да преметне Василев по трасето, прибирайки фирмите му. Към КТБ виси един голям дълг от 300 млн. лв. на фирми на Делян Пеевски. Тези пари, за да не ги плащат и да използват ресурса си в държавата, те направиха този екшън с банката.

Това коментира Татяна Дончев от "Движение 21" пред Нова телевизия.

В интервюто тя разказа и за схема на прокурорски натиск над заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) с цел овладяване на "Булгартабак". Дончева припомни конфликта между председателя на комисията Стоян Мавродиев и неговите заместници, възникнал миналата година покрай преместването на КФН в нова сграда. Тогава Мавродиев подаде в прокуратурата сигнал за клевета срещу заместниците си, а държавното обвинение отказа да образува разследване.

Наскоро обаче преписката била изпратена до дирекция "Полиция" с нареждане са се провери заместник на Мавродиев за вредителство - престъпление от НК, което Дончева сравни като тежест с шпионажа и престъпленията срещу държавата. Според нея така се оказва натиск върху разследвания, за не се възпрепятства продажбата на "Булгартабак" чрез дружество в Лихтенщайн, което според юристката е близко до Пеевски. Новият собственик не е отправил задължителното търгово предложение към миноритарните акционери и според Дончева това дава повод на КФН да се намеси.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!