Дончев: Троловете са продукт на политиците

"Ако проблемът в България е лошото законодателство, тогава ние нямаме проблем"

Александър Новков 14 май 2015 в 16:52 3524 2

Снимка Архив

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира днес троловете в интернет, определяйки ги като опит на някой да представя изкривена картина за автентичното обществено мнение.

Той каза, че те не са се "самозаченали", а са деца и продукт именно на политиците.

Дончев е на мнение, че ако в едни случаи имаме тролове в интернет, то в други случаи имаме създаване на изкуствено генерирани граждански организации, които имат за цел, особено в смутни времена, да представят някаква катализирана универсална обществена позиция, която е адекватно моделирана преди това.

Ако проблемът в България е лошото законодателство, тогава ние нямаме проблем, заяви вицепремиерът на конференция на тема "Демокрация и гражданско участие. Ролята на неправителствените организации".

По въпроса с родното законодателство вицепремиерът каза още, че законите се пишат и се променят лесно и като се изключат всички неволи, които имаме в лошото законодателство, проблемът в България е малък и лесно решим.

Той не пропусна да обърне внимание на причините за текущото обществено мнение по въпроса със законодателството в страната, заявявайки, че според него по-големият проблем не е в законите, които следваме, а в това колко често ги нарушаваме, като започнем от закона за движение по пътищата и стигнем до този за обществените поръчки.

Коментирайки ролята на неправителствените организации, Дончев заяви, че е необходимо спазването на "базисна хигиена".

Според него всеки опит за смесване между претенцията на третия сектор (НПО) да представлява обществото с политическото представителство е до голяма степен "нехигиенично" и обратното важи за политическите организации.

Дончев сподели, че ако имаме дефицити в държавното устройство, причините за тях могат да бъдат търсени в системата на политическото представителство.

"Колкото по-силен, колкото по-умен, колкото по-критичен, колкото по-консолидиран е гласът на гражданите, толкова по-добър шанс има да бъдат избрани по-разумни, по-честни политически представители", бяха думите му за влиянието на гражданите върху политиката.

Той все пак отбеляза, че не може да се търси отговорност на гражданите за всеки дефект на даден политик.

Неправителствените организации Томислав Дончев определи като институционална инфраструктура, която има за цел да консолидира, информира и ограмоти гражданското общество, за да бъде то по-силно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!