Доган сменя ръководството на ДПС през пролетта, прогнозира Осман Октай

OFFNews 22 декември 2015 в 07:55 9625 6

Доган сменя ръководството на ДПС през пролетта, прогнозира Осман Октай

През пролетта ще има рокади в ръководството на ДПС. Това прогнозира бившият член на партията Осман Октай. В интервю за Нова тв той коментира появилата се информация за това, че на коледно парти в сараите в Бояна, почетният лидер на Движението намекнал, че ще смени председателя Лютви Местан. 

"Доган наистина е реагирал много остро", обясни Октай. По думите му Доган бил провокиран от декларацията на ДПС за сваления руски самолет, която била протурски насочена. Другото, на което Сокола бил гневен, са ниските резултати на последните избори, най-вече в Североизточна България. 

"Бях изненадан и коментирах в медиите, когато Лютви Местан застана зад позицията на официална Анкара и зае позиция извън позицията на НАТО и България. Доган само е намекнал какви са намеренията му, той никога не казва предварително кого ще смени", обясни Октай.

Според него в структурите на ДПС в страната има напрежение и неслучайно Доган е събрал всички кметове в сараите. Октай смята, че следващият председател на Движението ще е "приемлив човек за Североизточна България и за кърджалийския район". По думите на Октай Доган няма да се върне физически в политиката, но ще бъде по-активен, отколкото е бил досега. 

Според него до момента Местан е играл ролята на "бушон". Той бил посредник между партията и избирателите, но в последно време имал провокативни изказвания. "Всичко това не е характерно за лидера на ДПС. Никога не сте виждали Доган преди ерата Лютви Местан да е бил в такава позиция. Изпускал се е, но не винаги е бил така агресивен", обясни Октай. По думите му Доган иска ДПС да се превърне в "приемлив" политически партньор. Не напразно в този дух било и изявлението на Бойко Борисов, че с ДПС може да се работи, но ако го няма Пеевски. 

Според Октай в този формат ДПС няма как да стане приемлив партньор за управлението. "Няма да се учудя дори да има съпредседателство – двама председатели от Южна и Североизточна България", каза Октай. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови