Доган, Местан и Дал сред масите в Джебел, на трибуната само кмета

OFFNews 04 май 2016 в 16:07 4737 2

Снимка БГНЕС - архив

Троен сблъсък Доган-Местан-Дал няма да има в Джебел. За първи път от четвърт век в града няма да се проведе възпоменателен митинг на 19 май, когато се навършват 27 години от първия митинг срещу тоталитарната система у нас. 

Кметът Бахри Юмер е издал заповед, с която забранява всички политически мероприятия на празника на града, съобщи rodopi24. Юмер, който е част от ръководството на новата партия ДОСТ, единствен ще говори от трибуната на празника на града.

„Всеки да се чувства поканен в Джебел, без значение какви политически възгледи има", казва още Бахри Юмер. 

Ако лидерите на ДПС, ДОСТ и НПСД дойдат в Джебел, те ще трябва да останат сред масите на площада. През 2011 г. тук възникна конфликт между привържениците на Ахмед Доган и Касим Дал, Джебел вече се счита за бастион на Лютви Местан. 

На 19 май хората в Джебел си припомнят как едно погребение на същата дата през 1989 г. дава старт на съпротивата срещу насилствената смяна на имената на българските турци, както и на т.нар. „Голяма екскурзия" към Турция, предшествана от репресии в милиционерските участъци на Кърджалийска област. През 1989 г. списанието на БТА „Паралели" за пръв път публикува договореностите от Виенската среща, според които държавите от Източния блок поемат ангажимента да спазват правата на човека. Ахмед Доган и мрежата му по затворите разпространяват позиви – намират начини да ги напишат и изнесат вън от килиите. Радио „Свободна Европа", Би Би Си, „Дойче веле" излъчват призивите за демокрация и за протестни демонстрации в цялата страна, които трябва да се състоят на 22 май. Дни преди това обаче в Джебел е заловен главатарят на местните противници на „възродителния процес" Исмет Панишев-Паниша. Държавна сигурност е узнала за готвените протести. От седмица текат и безсрочните гладни стачки на над 100 души. Джебелчани не искат да чакат нарочената дата. На 18 май в родопското градче умира един от най-уважаваните възрастни турци Местан Агата. Погребението трябва да бъде на следващия ден. Паниша е в ареста на милицията. Всички жени от неговия квартал са се струпали в тиха обсада пред управлението. Из градчето и околните села обикалят мъже и призовават всички да отидат на погребението на Агата. Така на 19 май в центъра на Джебел се събират над 10 000 души, а погребението се превръща в масов мирен протест за връщане на имената. Огромното шествие минава да поздрави гладуващите в революционния квартал „Изгрев", а и пътят към гробището е оттам. На следващия ден към 10 ч. отново излизат на площада. Същата нощ Джебел е блокиран. От всяка къща извеждат поне по един човек с бой, после в участъка отново побоища, кръв. А после ги изхвърлят някъде по улиците на градчето. На 21 май България отваря границите си за принудително екстрадиране на „враговете на народната власт и генералната линия на БКП". В резултат 30 000-ната община Джебел се смалява до 7 000 жители. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews