Дни преди изборите кабинетът подкрепи болници, пенсионери и общини със 77 млн. лв.

Специално пред медиите Борисов отчете плащания, "без да го имаме дори в програмите"

Юлиан Христов 26 октомври 2016 в 15:30 8327 8

Дни преди изборите кабинетът подкрепи болници, пенсионери и общини със 77 млн. лв.

Снимка БГНЕС

Правителството ударно отпусна повече от 77 млн. лв. за ремонт на болници, добавки към пенсиите около Коледа и за общините само десет дни преди изборите. Това беше направено публично в началото на заседанието на кабинета, в присъствието на медиите, като премиерът Бойко Борисов акцентира, че точките от дневния ред, в които са планирани плащанията, ще бъдат гласувани първи. 

1.2 млн. пенсионери с пенсии до 300 лв. ще получат еднократна добавка от 40 лв. За това правителството заделя 50 млн. лв. 7.2 млн. лв. отиват за закупуване на техника и ремонт на болници в страната. 3 млн. лв. отиват за изграждането на "българския Церн". С парите ще бъде изградена сграда, в която да бъде поместен циклотрон на БАН. Други 3 млн. лв. се пренасочват за подобряване на условията в места за лишаване от свобода, 17 млн. лв. отиват за общините. С тези пари ще се финансират разходи за ДДС по проекти по Програмата за развитие на селските райони и по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство”. Аргументите на правителството са, че е недопустимо тези разходи да се правят от общините и затова се финансират от националния бюджет.

Отделно повече от 1.5 млн. лв. бяха отпуснати и за ремонт на спортен комплекс „Миньор“ в Перник и за затревяване и осветление на футболни терени на стадион „Тича“ във Варна и градските стадиони в Русе и Горна Оряховица.

Здравният министър Петър Москов защити плащанията към болниците с това, че някои от болниците не са ремонтирани от 40 години и обясни, че решението на правителството не е предизборно. Въпреки това той припомни състоянието на някои болници, които са били докарани до фалит от "компетентните ни предшественици" и приключва изказването си със заигравка с кандидат-президента на левицата Румен Радев и твърденията, че проблемите в страната се виждали от самолет: "Аз благодаря на всички вас, че ходим по земята и виждаме реалните проблеми, защото вероятно детското отделение на "Пирогов" не се вижда от самолет". Борисов го подкрепя, като заявява, че "Ние на избори не се явяваме, съответно какви предизборни ходове да правиме..", а пък на заявеното от Москов, че помощта към болниците е "най-смислената инвестиция" и тук за избори не може да се говори, министърът на културата Вежди Рашидов добавя: "Те и пенсиите са.." 

Стенограма:

Бойко Борисов: С ваше позволение, ако сте съгласни, точка Б16 да я минеме първи. Покани ли сме тука ръководството на доста болници. Така както следва, а то е: точка Б16 да я прочета, да можеме да я вкараме в стенограмата. Проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2016 г. Одобряваме допълнителни разходи в размер на 7 млн. и 200 хил. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2016 г. за държавни лечебни заведения за болнична помощ, така както следва: „Пирогов“ - строително-ремонтни дейности и закупуване на медицинско оборудване за нуждите на детската клиника. Много пъти сме говорили с директора на „Пирогов“, с министър Москов. Отвратителни са условията там, за това отпускаме 2 млн. допълнително на Министерството на здравеопазването да се направи спешен ремонт, плюс апаратура, всичко, за да може, пази Боже, когато отиде дете там, да е така, както трябва.

Разчитам изцяло на тебе (обръща се към Москов, бел. ред.), че ще го направите да е кукличка. Смолян, болницата, д-р Шукеров – 1 млн. за закупуване на ангиограф. Болницата в Търговище – също закупуване на ангиограф. Ако, Москов, трябва да кажеш какво е на колегите. Болницата в Ловеч, за купуване на, пак ангиограф и апаратура за хемодиализа за пациенти за бъбречна недостатъчност – 1 млн. лв. "Света Анна", Варна – 260 хил. лв. за основен ремонт на хирургичен и терапевтичен блок и закупуване на апаратура. "Иван Рилски", Разград – 200 хил. лв. за закупуване на лапароскопско оборудване и пет апарата за хемодиализа за пациенти с бъбречна недостатъчност. ИСУЛ – от 30-40 години, директорът каза, че детското отделение не е пипано. 400 хил. лв. За "Света Екатерина" за купуване на два броя апарати – 400 хил. лв., за изкуствено сърце, така наречено. За Габрово болницата – строително-ремонтни дейности за детското отделение и десет апарата за хемодиализа на пациенти с бъбречна недостатъчност – половин милион лева. Стара Загора болницата – 150 хил. лв. за купуване на микроскоп за клиника по неврохирургия за извършване на микроневрохирургични операции. И за болницата за Шумен за купуване на животоспасяваща апаратура за реанимация – 190 хил. лв. Общо 7.2 млн. лв. Москов!

Петър Москов: Колеги, първо, наистина благодаря за възможността да стигнем до това решение. Да кажа малко в конкретика защо този избор е и защо изискването и проектът за решение е свързан с точно тези обекти във връзка с инвестиционната програма на Министерството на здравеопазването и съобразено с приоритетите на правителството. Първо за "Пирогов" – Детското отделение в "Пирогов" е една язва. Тя стои така 40 години. Стояне (проф. Стоян Миланов, директор на "Пирогов", бел. ред.), нали така? Това, което направихме в началото на нашия мандат, беше да осигурим и финализираме ремонта на операционните на детското, които сега изглеждат като всяка една операционна в детско отделение в европейска държава. С тези пари допълнителни това означава финализиране на целия строеж и оборудване изцяло с модерна апаратура на цялото детско отделение на "Пирогов". Това е до ключ. Знаете, че сигурно половин България се отправя, когато има спешно за детето си, там, в тази клиника. Мисля, че е важно.

Болницата в Смолян. Защо закупуваме ангиограф за болницата в Смолян? Към момента, директорът на болницата е тука, аз не знам дали трябва да говоря аз или колегите, но директорът на болницата е тука. Зимно време, пък и лятно време, пациент с инфаркт, с остър коронарен инцидент в Смолян, трябва да бъде транспортиран до Пловдив или до друго близко населено място. Това не е добре нито за пациента, нито е добре като изглед за това по какъв начин системата на здравеопазване осигурява и гарантира максимално добър достъп на пациентите си. Със закупуване на този ангиограф болницата в Смолян може да затвори целия кръг в кардиологията си и да лекува максимално и смислено пациентите си.

Болницата в Търговище – същото нещо, закупуване на ангиограф, защото от там пациентите са принудени да пътуват, да бъдат разкарвани с линейки километри. Това дава и нов смисъл на работещите кардиолози в търговищката болница.

Ловеч. Заварихме болницата в Ловеч буквално в състояние на фалит. Това, да го кажа и на хората, които обясняват колко правителството как работело и защо работело. Защо можеш да докараш областна болница до фалит... Не знам с какви цели, но тя беше докарана до фалит. Беше докарана, беше намерена в състояние, в която всяка една сметка беше запорирана и в която две фирми външни бяха сключили такива договори с болницата, че половината от приходите на ловешката болница не влизаха в болницата, а отиваха в контрагентите на болницата. Със закупуването на този ангиограф за болницата в Ловеч и с вече одобрената процедура по закупуване на скенер на болницата в Ловеч по инвестиционната програма на министерството ние затваряме диагностичния и клиничния кръг на болницата и тя ще може финансово и клинично да си стъпи на краката и да отговори на нуждите на пациентите.

Болницата "Света Анна", тука е директорът на "Света Анна" във Варна. Отново болница, която в годините са ѝ се случвали изключително странни неща. В момента новото ръководство на болницата постига стабилизиране и оптимизиране и на финансовите и медицинските резултати на болницата. Основния ремонт на хирургичния и терапевтичния блок и апаратурата за родилното отделение са витално нужни на тази болница и те я получават. Във Разград, болница, която също заварихме в кошмарна ситуация. Трябва да видите цифрите по какъв начин новото ръководство и новият екип на болницата се справя. Подобрява резултатите, връщат се пациентите в тази болница. Затова е наложително да се закупи модерна апаратура, след като там хората работят и пациентите ги търсят.

За детската ушна клиника в ИСУЛ могат да се говорят легенди. Ето го тука директорът на ИСУЛ. 40 години докторе, не е ремонтирано, тоест, може би откакто е направено. Това е референтната клиника за деца с ушни заболявания, с уши, нос, гърло заболявания. Вероятно всяко едно едно от нашите деца е минало в един момент оттам. Като говорят, защото чувам, че правителството правило предизборни ходове. "Света Екатерина" и закупуването на двата броя апарати изкуствено сърце...

Бойко Борисов: Ние на избори не се явяваме, съответно какви предизборни ходове да правиме...

Петър Москов: Ето го тук и проф. Начев, ако някой от колегите, защото слушах сутринта по радиото, че нещо нови пари се давали предизборно, да отидат при тези две деца - на 17 и 18 години ли са професоре? Защото, ако другото е инвестиция в бъдещето, от това, което правителството решава днес, с тези два апарата, ние спасяваме днес два човешки живота на 17 и 18 години. Иска ли някой да го каже, че това е предизборна инвестиция? Да го каже на тези хора, да го каже на хирурзите, да го каже на майките и бащите на тези деца.

В Габрово – изключително добре работеща болница с отново детско отделение, което не помни последния си ремонт, нали така докторе? И като виждате, че основна част от инвестициите са насочени и към детско и майчино здравеопазване, това е и част от основните приоритети на правителството в сферата на здравеопазването. Тоест, подобряване на тази част – детското и майчиното здравеопазване.

За клиниката по неврохируригя в университетската болница в Стара Загора. Отново да кажа, системно как стоят нещата там. Заварихме тази болница, това е университетската болница в Стара Загора, може би четвъртата или петата по-големина болница в България. 14-та година, ноември месец, ей сега ще се навършат две години, ние я заварихме със спряно парно, спрян газ и спрян ток. Как докарват компетентните ни предшественици университетска областна болница до това на минус 10 градуса през зимата хората да седят без газ, не зная, но това в момента работи, подобрява показателите си и има нужда от модерна апаратура, която държавата е длъжна да им осигури и осигурява.

За Шумен, шуменската болница също излезе от криза, стабилна е, ето го директорът тук. Като казвам стабилна, аз не казвам, че проблемите са решени, но работата на ръководството, работата и на правителството, и на министерството в тази област, дават резултат и ако видите резултатите, те се подобряват месец по месец. Задължително там нямаше купуване от години на апаратура за реанимация, апаратура за дефибрилация в кардиологията и т.н. Всичко това е осигурено и за което наистина благодаря на колегите в Министерски съвет, че се стигна до това решение.

Тука ше свърша и ше кажа само още няколко думи, може би колегите трябва, господин премиер, да кажат, че това наистина са едни от най-смислените инвестиции, които правим въобще...

Вежди Рашидов: Те и пенсиите са...

Петър Москов: А иначе, когато се говори за избори, за предизборност, за това кой какви ходове прави, отговорът трябва да го получите не от политиците, не от Министерски съвет, а трябва да го получите от ръководствата на болниците и работещите там. Те да кажат дали в тяхното ежедневие, дали тези деца с двете сърца ги интересува кога са изборите за каквото и да било или ги интересува държавата, респективно болницата да може да гарантира качеството и оптималното им решение. За тези хора, които казват, че е лошо да има стабилност, дългосрочност и перспектива един от отговорите на правителството е това – само когато има стабилност, дългосрочност и перспектива, има възможност за планиране на разходи. И последно. Някои хора казват, че виждали проблемите от самолет. Аз благодаря на всички вас, че ходим по земята и виждаме реалните проблеми, защото вероятно детското отделение на "Пирогов" не се вижда от самолет. Благодаря ви.

Бойко Борисов: Добре, и аз благодаря. Някой от докторите иска ли да каже нещо. Добре, да използваме, докато са медиите тука още по една тема. Точка Б11-та. Б11-та, тя пак е свързана със здравеопазването, само че и с Българската академия на науките и министерството на образованието. Знаете, че от страна на Съединените щати ни беше подарен един циклотрон. Само че сградата и всичко, което трябва да го побере и за да може да работи, струва 3 млн. лв. БАН ги няма тези пари и затова с този трансфер за БАН в размер на 3 млн. лв. чрез бюджета на Министерството на образованието и науката за 2016 година средствата да се предоставят на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН за финанисране на дейности и въвеждането на безопасното експлоатиране на Националния циклотронен център. Честито имен ден Митко (към директора на ИЯИЯЕ доц. Димитър Тонев, бел. ред.), така че, утре ше имаме възможност да го вмидиме и да говориме по тази тема.

Димитър Тонев: Ако е възможно само две думи да кажа. Днешният Димитровден променя ядрената физика в България. За първи път от 60 години насам ще се строи ново съоръжение за изследователски нужди. Защо е важно за България? Ще се спасяват човешки животи, освен флуор 18 този циклотрон може да произвежда богата гама от изотопи. Ще се превърнеме в регионален център. С най-добри възможности е тази машина в Югоизточна Европа, ще даде възможност да се създадат нови специалности, като раидофизика, като радиохимия, като радиофармация, ще даде възможност на младите хора да работят на едно съоръжение, което си заслужава. И това, което мога да кажа, е, че то ще може да спести пари на България от вноса, който правим в момента. Благодаря на правителството за помощта. Благодаря на софийска община за помощта и се надявам заедно българският Церн да заработи скоро.

Бойко Борисов: Още веднъж – благодаря! И още една точка – Б13, за да сме сигурни. Парите, които събираме от приходните агенции, МВР и прокуратурата от контрабандистите, дават възможност от събраните пари, без да пипаме резерва, и всичко това, което правиме, е от събраните повече пари в бюджета. Не задължаваме никого след нас. Одобрява един допълнителен трансфер с ваше позволение разбира се, в размер на 50 млн. лв. по бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2016 година за еднократно заплащате на допълнителна сума към пенсиите за месец декември 2016 година. Сиреч, това, което, Москов, правим две години за празниците, 50 млн. за българските пенсионери. Което вече за две години надвишава 260 млн. допълнително дадени за пенсионерите без да го имаме дори в програмите. Така че се надявам да ни подкрепите също в тази точка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

8

Новак

27.10 2016 в 07:31

Този задник (и всички по малки гъзове около него) си правят предизборна агитация с нашите пари - да не би да дават свои пари за ремонт на болници и пенсии. А Москов даже не е и задник, а обикновен гъзолизец.

20699

5

Новак

26.10 2016 в 20:52

Да не би да имат някакви данни от агенцията на Бъчварова, които не са добри за Тетка ЦеЦа та се включиха и такива отчаяни популистки мерки?
Тези се вкопчиха за властта бетер комунистите - всъщност те са си комунисти, какво друго да се очаква от тях?

14469

4

случайно прочетох

26.10 2016 в 18:23

Подигравка с пенсионерите е това!
Оставка!

18551

2

Нострадамус

26.10 2016 в 18:04

Борисов: "Ние на избори не се явяваме, съответно какви предизборни ходове да правиме.."
Колеги, някой би ли разтълкувал смисъла на това изречение? Цачева на коя партия е кандидат за президент?
Борисов напълно си е загубил разума!