Димитър Танев: Как взехме реактори за АЕЦ "Белене" без договори

OFFNews 25 октомври 2016 в 10:59 6329 0

"Темата за АЕЦ Белене е важна, тъй като  Народното събрание прие законопроект държавата да плати близо 2 милиарда за оборудване. Белене е енергийното КТБ. Но аз виждам волята на парламента и държавата да се реши проблемът", коментира депутатът от Реформаторския блок от групата на ДБГ Димитър Танев пред БНР.

"Трябва да се търси отговор на въпроса защо тези изпълнителни директори са възложили оборудването без договори и без бюджет и защо изобщо е започнал проектът при такива обстоятелства", посочи още Танев.

По повод позицията му против застрояването на парка „Бедечка” в Стара Загора, откъдето е избран за народен представител, Димитър Танев подчерта, че е имало съдебно заседание във ВАС на 19 октомври, на което юрисконсултът на Община Стара Загора не е защитавала позицията на ОбС на Стара Загора, а е защитавала ПУП-а, който предвижда застрояване в парка. Танев попита чии инструкции е изпълнявала тя като юрисконсулт и кой й ги е дал и допълни, че се съмнява, че е искрена волята да се спре застрояването в „Бедечка”.

"Не са започнали преговори за обезщетения или за замяна на имотите на собствениците на терени в парка, няма възлагане на нов ПУП, няма последвали действия в защита на парка от застрояването", коментира Танев.

По думите му след изборите, за да не се политизира въпросът, той ще предприеме стъпки в две посоки за това паркът да остане – от една страна, за налагане на мораториум по примера на този за застрояване на Студентски град в София, който, съгласно досегашните решения на съда, може да е краткосрочна и временна мярка, а от друга страна, да се намери законодателно решение за недопускане на строителство на зелени площи в градска среда.

"Да запазим и малкото зелени площи в градовете, които са останали – и в София имаше напрежение заради застрояване на градинки в „Младост”, и в Благоевград, и в Морската градина във Варна, и в „Бедечка” в Стара Загора. Това са примери за една и съща тенденция и затова със закон трябва да се спре бетонирането им. Застрои се Черноморието, сега започват да бетонират парковете ли?", коментира още Танев.

Той даде пример за решение с подготвен законопроект на Столична община, предвиждащ да не може да се строи на терени, на които няма регулирани улици. Ако такъв се приеме, в „Бедечка” няма да може да се строи нищо, защото в парка няма нито една улица, посочи решението Димитър Танев от РБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови