Димитър Делчев: С ГЕРБ сме в коалиция, за да осъществяваме добри политики, не за да бъдем приятели

OFFNews 15 октомври 2016 в 14:24 4821 4

Димитър Делчев: С ГЕРБ сме в коалиция, за да осъществяваме добри политики, не за да бъдем приятели

С ГЕРБ сме пълноправни партньори в управлението и сме заедно, за да осъществяваме добри политики и да не допуснем управлението на страната отново да бъде в ръцете на БСП и ДПС, не за да бъдем приятели. Министрите ни влязоха в управлението като пълноправни членове на кабинета и като такива ще излязат.

Това каза в Тази събота по бТВ Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок.

И четиримата министри на РБ са коректни към партньорите и ако не бяха усилията им в сектори като образование, здравеопазване и отбрана, там нямаше да има такъв напредък, допълни той.

Нормално е по време на избори да има търкания, особено след като сме опоненти, но в управлението на страната място за изнервеност няма, категоричен бе той.

Според думите му премиерът е бил подведен за автора на идеята за въвеждане на квадратчето с опция „Не подкрепям никого“, който всъщност е председателят на правната комисия Данаил Кирилов, и това е допринесло за допълнителното изнервяне на обстановката след излизането на лошите социологически проучвания за Цачева и нарастващото доверие в Трайков, допълни той.

Предложих гласовете „Не гласувам за никого“ да се извадят само при парламентарните избори, за да не се стигне до изкуствено завишаване на 4-процентовата бариера, поясни Делчев в отговор на въпрос за споровете около нововъведената опция за гласуване в бюлетината. Кой дописа това да важи и за президентските избори, обърна се към председателя на правната комисия Делчев.

Има две решения на създаденото противоречие. Едното е да се приеме законопроектът на РБ за отпадане на спорните текстове, ако колегите от ГЕРБ имат волята да го направят, тъй като от сегашното положение може да спечелят само те, коментира Делчев. Ако това не се случи, решението е Конституционният съд да се произнесе, че трябва да бъде приложена Конституцията и ЦИК да не се съобрази с написаното в закона, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови