Депутатска майка стана шеф на КЗК

Антония Чорева 29 юни 2016 в 11:24 10210 5

Снимка БГНЕС

Новото ръководство на Комисията за защита на конкуренцията ще е изцяло партийно. 

Депутатите избраха за председател Юлия Ненкова, която е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и още 6 членове на комисията и в същото време гласуваха като „въздържали се” за единствената непартийна кандидатура на Георги Ганев, издигната от „Център за либерални стратегии” и подкрепена от Реформаторския блок.

По време на дебатите депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров коментира, че има партийни договорки и пазарлъци за новото ръководство на КЗК:

„Само като погледна колегите и виждам, че работата е свършена”, каза той и призова още преди гласуването да се изберат хората, които са се представили най-добре и ще вземат честни и отговорни решения, тъй като Комисията за защита на конкуренцията е най-важният регулатор у нас.

Да бъде сменен старият състав на КЗК и да бъде избран нов бе инициатива именно на реформаторите Петър Славов и Мартин Димитров.

„Не виждахме ефективност и резултати и затова днес призоваваме да се гласува така, че да има резултати от нейната работа. Затова и се отказахме от издигането на партийни кандидати и решихме да предложим човек, на който никой не може да му се обади и да му каже как да постъпи. Има само една такава кандидатура сред новото ръководство на Комисията за конкуренцията и тя е на Георги Ганев”, обясни Димитров. Въпреки призива му депутатите показаха, че в държавата нещата се случват на партиен принцип и не избраха Ганев за член на КЗК.

След гласуването новият състав на Комисията за защита на конкуренцията е следният: Юлия Ненкова, предложена от ГЕРБ, е председател, Димитър Кюмюрджиев, предложен от Патриотичния фронт, стана зам.председател. За членове на КЗК бяха избрани още Ана Янева, предложена от „БСП лява България”, Георгица Стоянова, предложена от ГЕРБ, Красимир Витанов, предложен от Реформаторския блок, Красимир Зафиров, предложен от партия Българския демократичен център и проф. д-р Пламен Киров, издигнат от ДПС.

По време на дебатите Петър Славов от Реформаторския блок призова да не се гласува за хора, които са управлявали по време на правителството на Пламен Орешарски, визирайки кандидата на БСП Анна Янева, която беше зам. министър по енергетиката. Според тях това е подигравка с хората, които са протестирали тогава. „Важно е за КОЙ гласуваме днес, защото последиците ще се носят години”, призова Славов.

Депутатите не се съобразиха и с това и избраха Янева като член на КЗК.

Коя е Ненкова?

Юлия Ненкова е юрист и бе представена като човек с богат професионален и административен опит и с високи нравствени качества. Тя e заместник-кмет в Столична община с ресор „Законност, координация и контрол”, а от 2010 година до сега е и председател на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

Как вижда Юлия Ненкова работата на новата КЗК – основно като борба с картелите и монополите, като дори обмисля да се въведе наказателна отговорност за участие в картели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11962

5

Мюнхен

29.06 2016 в 21:33

Изборът на Ненкова е противоконституционен и незаконосъобразен,тъй като е налице конфликт на интереси.Синът и е член на управляващата парламентарна група,която предлага Ненкова за председател на КЗК.Дори и Ненков-младши,защото има и старши, да не е е участвал в гласуването,той е член на групата,която е издигнала майка му за председател.Този избор може да се атакува пред КС,но там пък казусът ще попадне на третия член на семейството-конституционния съдия Р.Ненков.Бермудски триъгълник или полагане основите на семейната демокрация.Браво,другари,задминахте и старите комунисти!

25665

4

Victimized

29.06 2016 в 13:58

" Ненкова имат опит в надзора на Агенцията по приватизация и е човекът, подписал крайното решение за приватизацията на „Булгартабак холдинг“ при предишното управление на ГЕРБ."